Lubisz czerwone mięso? Tak przygotowane może być niebezpieczne dla zdrowia

Wszyscy wiemy, że najwięcej wartości zdrowotnych przypisuje się mięsu białemu, jakim jest drób. Jednak nie brakuje osób, które uwielbiają steki i innego rodzaju wyroby z mięsa czerwonego. Naukowcy ze Stanford wzięli je pod lupę. Okazuje się, że przygotowanie go w wysokich temperaturach może być rakotwórcze.

Steki, burgery, gulasze...wielu z nas nie wyobraża sobie obiaduSteki, burgery, gulasze...wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Do czerwonego mięsa zalicza się mięso świń (wieprzowina), krów (wołowina), ale też jagnięcinę, baraninę, dziczyznę, koninę czy mięso z kaczek.

Czerwone mięso jest bogate w witaminy z grupy B: B3, B6 i B12, żelazo, cynk i selen. Jednak przygotowywanie go w wysokiej temperaturze uszkadza jego DNA, co może prowadzić do uszkodzenia naszego, ludzkiego DNA. Dalszą tego konsekwencją jest zwiększenie ryzyka nowotworu i innych problemów zdrowotnych.

WHO wskazuje, że większe spożycie czerwonego mięsa "potencjalnie" naraża nas na rakotwórczą grupę A. Dzieje się tak ze względu na rakotwórcze chemikalia i cząsteczki, które mogą powstawać nawet podczas gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Supermoc grzybów. Od zagadek kryminalnych przez produkcję butów po lek na nowotwór

Wykazaliśmy, że gotowanie może uszkodzić DNA w żywności i odkryliśmy, że spożywanie tego DNA może być źródłem ryzyka genetycznego. Nie wątpimy, że małe cząsteczki zidentyfikowane we wcześniejszych badaniach są rzeczywiście niebezpieczne. Ale to, co nigdy nie zostało udokumentowane przed naszymi badaniami, to potencjalnie duże ilości DNA uszkodzonego przez ciepło, które konsument może pobrać do własnego DNA - powiedział Eric Kool, główny autor badania.

To nie jest coś, z czego każdy z nas zdaje sobie sprawę, kiedy siadamy do posiłku - większość żywności posiada DNA. Oprócz mięsa mają je ryby, warzywa, owoce, zboża...

Do piekarnika w laboratorium trafiła wołowina i wieprzowina

Aby sprawdzić swoją teorię, naukowcy przetestowali hodowane w laboratorium komórki ludzkie i myszy.

Mielona wołowina, mielona wieprzowina i ziemniaki zostały podzielone na dwie grupy. Jedne ugotowano w temperaturze 100 stopni przez kwadrans, a drugie pieczono w temperaturze 220 stopni przez 20 minut. Następnie wyodrębniono DNA żywności, aby zbadać uszkodzenia, jakie poniosły.

Okazało się, że wyższe uszkodzenia DNA odnotowano w pieczonej żywności. Do tego uszkodzenia DNA mięsa było większe, niż DNA ziemniaków. Dwa najczęstsze rodzaje uszkodzeń DNA, jakie odnotowali naukowcy, są toksyczne w sposób, który może spowodować raka.

Po podaniu uszkodzonego termicznie DNA komórkom ludzkim, wykazano że także one uległy uszkodzeniu. Z kolei u myszy doszło do uszkodzenia komórek w jelicie cienkim.

Naukowcy przyznają, że to dopiero początek ich badań. W przyszłości planują przeanalizować także inne rodzaje żywności i poddać je innego rodzaju obróbce.

Wybrane dla Ciebie
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zdjęcie ze Śląska. Tylko spójrzcie na tablicę. To był dopiero początek
Zdjęcie ze Śląska. Tylko spójrzcie na tablicę. To był dopiero początek