Może powodować raka piersi, tarczycy i jąder. Unikaj jak ognia

395

Regularne jedzenie niektórych produktów może podnosić ryzyko rozwoju wielu nowotworów. W celu zmniejszenia ich szkodliwości eksperci radzą, by odpowiednio je przygotowywać. O jakie produkty chodzi?

Smażone produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka
Smażone produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka (Getty Images/iStockphoto)

Chrupiące ziemniaki, tosty, frytki i inne zbyt mocno wysmażone dania są szkodliwe dla naszego organizmu ze względu na zawartość akrylamidu. Ten związek chemiczny powstaje podczas obróbki cieplnej żywności w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza.

Bardzo dużo akrylamidu znajdziemy w chipsach ziemniaczanych. Do innych artykułów zawierających ten związek możemy zaliczyć również płatki kukurydziane, kawę mieloną, smażone ryby, grillowane ziemniaki, orzechy, masło orzechowe, migdały oraz mięso.

Wyniki wielu badań potwierdzają rakotwórcze właściwości akrylamidu. Jego nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko raka piersi, tarczycy, pęcherza moczowego i jąder. Obecność akrylamidu w jedzeniu naraża na wystąpienie nowotworu osoby w każdym wieku. Poza tym akrylamid uszkadza komórki mózgowe i może doprowadzić do problemów ze zdolnościami rozrodczymi u obu płci.

Warto pamiętać, że przechowywanie ziemniaków w lodówce powoduje zmiany chemiczne, zwiększające ilość toksycznego akrylamidu. Eksperci żywieniowi zalecają spożywanie większej ilości dań gotowanych lub na parze zamiast grillowanych ziemniaków lub bardzo wysmażonego mięsa.

Ponadto, żeby uchronić nasz organizm przed rozwojem komórek rakowych, w naszym codziennym menu powinno się znajdować więcej warzyw i owoców niż mięsa oraz tłustych i smażonych potraw.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić