Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Może powodować raka piersi, tarczycy i jąder. Unikaj jak ognia

219
Podziel się:

Regularne jedzenie niektórych produktów może podnosić ryzyko rozwoju wielu nowotworów. W celu zmniejszenia ich szkodliwości eksperci radzą, by odpowiednio je przygotowywać. O jakie produkty chodzi?

Smażone produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka
Smażone produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka (Getty Images/iStockphoto)

Chrupiące ziemniaki, tosty, frytki i inne zbyt mocno wysmażone dania są szkodliwe dla naszego organizmu ze względu na zawartość akrylamidu. Ten związek chemiczny powstaje podczas obróbki cieplnej żywności w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza.

Bardzo dużo akrylamidu znajdziemy w chipsach ziemniaczanych. Do innych artykułów zawierających ten związek możemy zaliczyć również płatki kukurydziane, kawę mieloną, smażone ryby, grillowane ziemniaki, orzechy, masło orzechowe, migdały oraz mięso.

Wyniki wielu badań potwierdzają rakotwórcze właściwości akrylamidu. Jego nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko raka piersi, tarczycy, pęcherza moczowego i jąder. Obecność akrylamidu w jedzeniu naraża na wystąpienie nowotworu osoby w każdym wieku. Poza tym akrylamid uszkadza komórki mózgowe i może doprowadzić do problemów ze zdolnościami rozrodczymi u obu płci.

Warto pamiętać, że przechowywanie ziemniaków w lodówce powoduje zmiany chemiczne, zwiększające ilość toksycznego akrylamidu. Eksperci żywieniowi zalecają spożywanie większej ilości dań gotowanych lub na parze zamiast grillowanych ziemniaków lub bardzo wysmażonego mięsa.

Ponadto, żeby uchronić nasz organizm przed rozwojem komórek rakowych, w naszym codziennym menu powinno się znajdować więcej warzyw i owoców niż mięsa oraz tłustych i smażonych potraw.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(219)
Witam i o zdr...
10 miesięcy temu
Jest różnica między być najedzonym a być odżywionym. Wszystko przygotowane powyżej 40 stopni, traci swoje wartości odżywcze, pozytywne związki chemiczne, elektrolity i witaminy.
Lutek
10 miesięcy temu
Orzechy i migdały tu są rakotwórcze a za chwilę zalecacie je w zdrowej diecie.zdecydujcie się w końcu co w ogóle można jeść oprócz trawy i korzonków,bo lista pokarmów powodujących wszystkie choroby świata się wydłuża a samym powietrzem(trującym) wyżyć nie sposób.
Lp20w
10 miesięcy temu
Ja unikam jak ognia tego portalu.
Anna
10 miesięcy temu
W/g mnie to najbardziej szkodzi stres i objadanie się ,brak ruchu. Nie możemy dać się zwariować, bo idąc tym tokiem myślenia nie powinniśmy jeść nic bo wszystko jest zatruwane chemią.
Aga
10 miesięcy temu
Serio? Smażone ryby są rakotwórcze?a mi wmawiano całe życie że ryby są zdrowe pod każdą postacią
Justyna
10 miesięcy temu
Obżarstwo zabija.Za duże ilości jedzenia zabijają i brak ruchu. Pamiętam jaka z moim Ojcem leżał w Szpitalu facet chory na cukrzycę. Ponieważ obiad w Szpitalu Mu nie wystarczał. To zamówił sobie do Szpitala kurczaka. Zjadł i zamówił drugiego. No ale to wina lekarzy, bo źle leczą przeciez pacjent wie lepiej.
Głodnyktoś
10 miesięcy temu
Zjadłbym ogórki
Bbb
10 miesięcy temu
Czyli wynika z tego że najlepiej przestańmy wogole jeść żyjmy miłością..warzywa owoce- metale ciężkie, środki ochrony roślin rakotworcze pestycydy,mięso - akrylamid, antybiotyki ,kasza i ryż-środki ochrony roslin rakotwórcze, woda w butelce- plastik z butelki szkodliwy przechodzi do wody, jaja- kury są faszerowane antybiotykami, ryby- plastiki i inne trucizny w morzach i ocenach do tego chorowanie ryb sztucznie na paszach wątpliwej jakości...
Kuku
10 miesięcy temu
Mielona kawa? To co? Może lepiej ziarna kawy rozgryzać i popijać wrzątkiem.
Olo
10 miesięcy temu
Kiedyś za tzw komuny masło i szynka były szkodliwe bo trzeba było to wysłać na eksport
Bea
10 miesięcy temu
Zawsze powtarzanie nam że orzechy i migdały są zdrowe.Jeszcze trochę A organami wszyscy zostaniemy.Bo wszystko jest trujące nawet orzech.Ryz jest trujący kasza też.
Trent
10 miesięcy temu
Mnie natomiast ciekawi, dlaczego mieszkańcy USA, którzy zdecydowanie przodują w jedzeniu wysoko przetworzonej żywności i w większości nie odżywiają się zdrowo, statystycznie żyją mimo to coraz dłużej ?
Assassin's 34
10 miesięcy temu
Witam gorszej bzdury i idotyzmu w życiu nie słyszałem skończcie z mówieniem ludziom że każde jedzenie zabija jakoś wcześniej człowiek jadł surowe mięso owoce i warzywa i jakoś nie chorował to chemia zabija ludzi a nie jedzenie
Aha
10 miesięcy temu
Truje chemia dodawana do jedzenia (wszelakie barwniki i sztuczne aromaty) czy chemia w hodowli i uprawie. Ludzie smażyli, piekli od lat i nowotworów 50 lat temu było mniej niż teraz. Teraz gdzie stosuje się sporo chemii ilość nowotworów wzrosła dwa razy w porównaniu z latami 80/90. Ludzie na wsi, gdzie maja dostęp do swojej żywności żyją dłużej, ludzie w mieście żyją krócej.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić