Kamil S. Sikora| 

Polacy ją uwielbiają. Wielu zapomina o tym dodatku

116

Ta niezwykle popularna w naszym kraju kiszonka doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu głównych dań. Mowa oczywiście o kiszonej kapuście, która poza walorami smakowymi posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Żeby w pełni z nich skorzystać, należy do niej dodać oliwę z oliwek. Dowiedz się dlaczego, warto połączyć te dwa produkty.

Polacy ją uwielbiają. Wielu zapomina o tym dodatku
Jakie właściwości ma kapusta kiszona? (Licencjodawca)

Prozdrowotne właściwości kiszonej kapusty

W kapuście kiszonej znajdziemy takie cenne elementy jak witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas i wapń. Ta uwielbiana przez wielu mieszkańców kraju nad Wisłą kiszonka jest bogatym źródłem kobalaminy (witamina B12), która odgrywa ważną rolę podczas procesu produkcji czerwonych krwinek, usprawnia pracę układu nerwowego, poprawia samopoczucie oraz umożliwia syntezę komórek w naszym organizmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kapusta kiszona na zdrowie

Kiszona kapusta jest również naturalny probiotykiem. Znajdziemy w niej szczepy dobrych bakterii wpływających pozytywnie na układ trawienny i pracę jelit. Regularne spożywanie tej popularnej kiszonki podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i zmniejsza ryzyko depresji. Jest produktem niskokalorycznym, więc bez obawy na stałe do swojego codziennego jadłospisu mogą włączyć ją osoby borykające się z nadwagą i otyłością.

Niezwykłe połączenie kapusty kiszonej z oliwą z oliwek

Kiszona kapusta jest świetnym dodatkiem zarówno do mięsnych, jak i rybnych potraw. Możemy z niej przyrządzić zupę (kapuśniak), bigos, tradycyjną kapustę z grzybami, farsz do pierogów i pasztecików, także zrobić pyszną i zdrową surówkę. Nie każdy jednak wie, że niezwykle smaczne i jednocześnie bardzo zdrowe jest połączenie kapusty kiszonej z oliwą z oliwek.

Ten produkt jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, niszczy wolne rodniki i chroni nas przed rozwojem komórek nowotworowych. Spożywanie kapusty kiszonej w połączeniu z oliwą sprawia, że zawarte w tych produktach cenne substancje lepiej wchłaniają się do naszego organizmu. Żeby uniknąć wzdęć, zaparć i bólu brzucha, to połączenie warto wzbogacić kminkiem i cebulą.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić