Polacy ją uwielbiają. Wielu zapomina o tym dodatku

Ta niezwykle popularna w naszym kraju kiszonka doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu głównych dań. Mowa oczywiście o kiszonej kapuście, która poza walorami smakowymi posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Żeby w pełni z nich skorzystać, należy do niej dodać oliwę z oliwek. Dowiedz się dlaczego, warto połączyć te dwa produkty.

Jakie właściwości ma kapusta kiszona?Jakie właściwości ma kapusta kiszona?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Prozdrowotne właściwości kiszonej kapusty

W kapuście kiszonej znajdziemy takie cenne elementy jak witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas i wapń. Ta uwielbiana przez wielu mieszkańców kraju nad Wisłą kiszonka jest bogatym źródłem kobalaminy (witamina B12), która odgrywa ważną rolę podczas procesu produkcji czerwonych krwinek, usprawnia pracę układu nerwowego, poprawia samopoczucie oraz umożliwia syntezę komórek w naszym organizmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapusta kiszona na zdrowie

Kiszona kapusta jest również naturalny probiotykiem. Znajdziemy w niej szczepy dobrych bakterii wpływających pozytywnie na układ trawienny i pracę jelit. Regularne spożywanie tej popularnej kiszonki podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i zmniejsza ryzyko depresji. Jest produktem niskokalorycznym, więc bez obawy na stałe do swojego codziennego jadłospisu mogą włączyć ją osoby borykające się z nadwagą i otyłością.

Niezwykłe połączenie kapusty kiszonej z oliwą z oliwek

Kiszona kapusta jest świetnym dodatkiem zarówno do mięsnych, jak i rybnych potraw. Możemy z niej przyrządzić zupę (kapuśniak), bigos, tradycyjną kapustę z grzybami, farsz do pierogów i pasztecików, także zrobić pyszną i zdrową surówkę. Nie każdy jednak wie, że niezwykle smaczne i jednocześnie bardzo zdrowe jest połączenie kapusty kiszonej z oliwą z oliwek.

Ten produkt jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, niszczy wolne rodniki i chroni nas przed rozwojem komórek nowotworowych. Spożywanie kapusty kiszonej w połączeniu z oliwą sprawia, że zawarte w tych produktach cenne substancje lepiej wchłaniają się do naszego organizmu. Żeby uniknąć wzdęć, zaparć i bólu brzucha, to połączenie warto wzbogacić kminkiem i cebulą.

Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada