o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
aktualizacja

Polacy wciąż się na to nabierają. Najgorszy możliwy majonez

197
Podziel się

Na stołach Polaków gości wyjątkowo często. Dodajemy go do kanapek, faszerowanych jajek, sałatek, stanowi składnik marynat do mięsa czy dodatek do frytek. Majonez – chociaż jest smaczny, to jest też wysokokaloryczny, a jego skład często pozostawia wiele do życzenia. Dietetyk wyjaśnia, którego majonezu lepiej nie kupować.

Królowa polskich stołów, czyli sałatka warzywna, której nieodzownym składnikiem jest właśnie majonez.
Królowa polskich stołów, czyli sałatka warzywna, której nieodzownym składnikiem jest właśnie majonez. (Archiwum prywatne)
bDTKcwWd

Jak wybrać majonez?

W 100 gramach tradycyjnego majonezu znajduje się ok.* 663 kalorii*, a w łyżce stołowej są aż 122 kalorie i 12 gramów tłuszczu. Dlatego tym bardziej nie powinien on być stałym elementem naszej diety. Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie z niego rezygnować, ale należy sięgać po niego ‘"od święta’" i przede wszystkim wybierać ten lepszej jakości lub zrobić go samemu w domu.

"Producenci, chcąc wyprodukować majonez jak najtańszy i o jak najdłuższej dacie ważności, stosują konserwanty, barwniki i syntetyczne dodatki (np. E-385 EDTA, czyli sól wapniowo-disosodową). Substancje te spożywane w większych ilościach mogą powodować alergie, astmę i inne problemy zdrowotne" – powiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie Emilia Kołodziejska, dietetyk. W przypadku majonezu ekspertka radzi sięgać po droższy produkt, gdyż najczęściej w parze z ceną idzie też jego jakość.

bDTKcwWf

Majonez light jest zdrowy?

Na rynku dostępne są majonezy light o obniżonej zawartości tłuszczu. Czy taki produkt będzie lepszym wyborem? Niestety nie. Okazuje się, że jest to najgorszy rodzaj majonezu.

"Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej kalorii, ale w dalszym ciągu sporo. Często jest tak, że jedząc produkty light, pozwalamy sobie na większe ilości, więc paradoksalnie możemy przez to przytyć" – wyjaśniła dietetyk.

Składnik majonezu, nad którym warto się pochylić to olej. Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy to dobry wybór. Jeśli jednak na etykiecie widnieją utwardzone tłuszcze, to znak, że do produkcji użyto olejów niskiej jakości. Drugim najważniejszym składnikiem są jajka.

bDTKcwWl

Majonezy oznaczone jako BIO zawierają jajka z chowu ekologicznego, czy tak jest też w przypadku innych majonezów? Czy są to jajka od kur z wolnego wybiegu? Czy z chowu klatkowego? Producenci raczej nie umieszczają takich informacji na etykietach.

Dlatego najlepszy majonez przygotujesz sam! Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że składniki, które się w nim znajdują, są najwyższej jakości, a ty jesz prawdziwy majonez, a nie jajeczny koktajl naszpikowany chemią.

Czytaj też:

bDTKcwWm

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDTKcwWG
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(197)
asdf
2 miesiące temu
Moj dziadek jadł majonez, mój tato jadł majonez, ja też bede jadł majonez.
orb
2 miesiące temu
kielecki i tyle w temacie
Olusia
2 miesiące temu
Trzeba wziąć np.2 żółtka, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę wody i miksując na wysokich obrotach lać naprawdę cieniutkim strumieniem olej aż do potrzebnej konsystencji. I jest domowy majonez. Świeży i własny.
bDTKcwWH
Wariatka
2 miesiące temu
Ale majonez ma być tłusty. Jego się nie je łyżkami tylko sam w sobie służy jako dodatek do potraw dla podkreślenia smaku.
technolog dre...
2 miesiące temu
EDTA znajduje się w majonezie w ilości 10 gramów na 400 kg produktu. Ten składnik służy do wiązania śladowych jonów metali ciężkich, które mogą dostać się do majonezu z innymi składnikami, a nawet z wodą. Do majonezu nie wolno stosować żadnych substancji zagęszczających, ani emulgatorów. Produkty tzw. dietetyczne z dodatkiem na przykład skrobi, nie mogą sie nazywać majonezami. Stabilizację majonezu zapewniają naturalne emulgatory zawarte w żółtkach oraz gumy zawarte w mielonej gorczycy. Do majonezu używa się płynnych, nieutwardzonych olejów. Użycie utwardzonych olejów w majonezie powodowałoby natychmiastowe rozwarstwienie emulsji. Utwardzone oleje stosuje się w produkcji margaryny.
Najnowsze komentarze (197)
anzelm
2 miesiące temu
tylko Helmanns Babuni się nie reklamuje bo nie musi
Aisab
2 miesiące temu
Co to znaczy "najgorszy możliwy majonez"?
edward
2 miesiące temu
a o majonezie PEGAZ ktoś słyszał - najlepszy !!!
Andrzej
2 miesiące temu
Tylko KIELECKI !!! Najzdrowszy !!!
Andrzej
2 miesiące temu
Kielecki !!! Najzdrowszy !!!
ewdrw4tfg4
2 miesiące temu
Jeśli majonez to tylko KIELECKI!!! Te wszystkie light-y to można sobie wsadzić..?
empatogen
2 miesiące temu
Najlepszy majonez to majonez roślinny. Smak jest taki sam, a nie jest efektem cierpienia zwierząt. Można ukręcić samem z oleju, musztardy, czarnej soli i wody z ciecierzycy.
Zak
2 miesiące temu
A tak na prawde to juz naj,naj lepszy to ten co to Rzesza z POmoca i w kuchni UEskiej robi w glowach-muzgach Polakow by ich zmixowac
bDTKcwWz
grm
2 miesiące temu
Najlepszy majonez to winiary ;))
Zenka
2 miesiące temu
Niestety, kupne majonezy, to jedno wielkie świństwo! W ogóle, każdy majonze jest wysoce kaloryczny i chyba każdy o tym wie. Warto od czasu do czasu, kiedy potrzeba samemu zrobić majonez, wtedy wie się co się je.
Bayoo_Bay
2 miesiące temu
Najlepszy jest ten z Biedronki produkowany przez Develey. Ostatecznie mógł też być z McD od Heinz'a - mógł, bo już go nie mają. Reszta kwaśna i niesmaczna, więc nadaje się jedynie do kosza.
Na co nam Na
2 miesiące temu
czy ktoś dziś zawraca sobie głowę kontrolowaniem poziomu sodu w codziennej diecie? To zobaczcie co daje przedawkowanie sodu obecnego nie tylko w soli kuchennej (NaCl) ale wielu innych produktach np. wodzie mineralnej o konserwantach i polepszaczach nie wspominając.
bleble
2 miesiące temu
Nareszcie coś wam się udało. To prawda, że tłuściutki domowy jest najlepszy.
Kętrzyński!
2 miesiące temu
Od kilkunastu lat jestem na emeryturze, ale jak najdalej sięgam pamięcią, to Kętrzyński w sklepie nie wymagał dodawania, że chodzi o majonez!
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić