Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Potencjalnie rakotwórczy. Bez problemu znajdziesz w każdym supermarkecie

11
Podziel się:

Tej substancji lepiej unikaj ze względu na jej potencjalnie rakotwórcze właściwości. Indygotyna to barwnik oznaczony symbolem E132, który można znaleźć m.in. w napojach, słodyczach i lodach.

Indygotyna jest dodawana np. do musztardy
Indygotyna jest dodawana np. do musztardy (Getty Images/iStockphoto)

Indygotyna to barwnik stosowany w przemyśle spożywczym, medycznym i tekstylnym. Ten związek chemiczny ma charakterystyczną ciemnoniebieską barwę i jest oznaczony wzorem C16 H10N2O2, a na etykietach artykułów spożywczych pojawia się jako E132. W przyrodzie występuje w kwiatach indigofera. Jest również wytwarzany w laboratoriach chemicznych, gdzie odbywa się jego masowa produkcja.

Błękit indygowy jest obecny w napojach bezalkoholowych, posypkach, polewach i nadzieniach cukierniczych lodach, herbatnikach, ciastkach, wafelkach, drażetkach, dżemach, galaretkach i deserach mlecznych. Poza tym znajdziemy go w gotowych sosach, marynatach, musztardach i mieszankach przypraw np. w curry w proszku.

Niestety indygokarmin E132 może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Mimo to jest dopuszczony do użycia w przemyśle spożywczym przez Unię Europejską. Ten barwnik łączy się z białkami występującymi w organizmie człowieka, przez co może wywołać reakcje alergiczne. Nadmiar indygotyny niekiedy powoduje nadpobudliwość i problemy z sercem.

Niektóre badania wykazały, że indygotyna może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dopuszczalna dzienna dawka indygokarminu to 5 mg/kg. Pod żadnym pozorem nie powinno się go podawać dzieciom.

Jeżeli zauważysz na opakowaniu symbol E132, lepiej odstaw ten produkt z powrotem na półkę i poszukaj zdrowszego zamiennika.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
Anna
12 miesięcy temu
W Niemczech już dawno jest zakazany a my mamy inne żołądki powinien być zakaz tych konserwantow i barwnikow
RAZ
12 miesięcy temu
Jak nie będzie tego E.,kasy niebedzie
RAZ
12 miesięcy temu
To zamknąć w cholerę wszystkie fabryki i nie będzie E,piszecie ,co od dawna wiadomo,zenada....
Polacy RP
12 miesięcy temu
Rządzący nie radzą sobie bo ważna tylko kasa politycy kler jak HIENY żrą się między sobą upadek cywilizacji
Andrzej
12 miesięcy temu
A gdzie służby odpowiedzialne za kontrolę wyrobów spożywczych tylko brać kasę to każdy potrafi.Krotko mówiąc świat całkiem zgłupiał liczy się tylko kasa
Sonia
12 miesięcy temu
Kurde teraz rakotwórcze,a w siedemdziesiątych latach nie był. Wszystko jem to chyba od produktów mam raka
Bogna
12 miesięcy temu
To po cholerę dodaje się to do żywności? Dlaczego to nie zostało zakazane? Gdzie sanepid? Gdzie Unia?
Czyt
12 miesięcy temu
Ekspercie od siedmiu boleści jak rakotwórcze to dlaczego nie zakazane. Jesteście najbardziej podatna grupa na wypisywanie różności aby tylko zainteresować czytelnika i by była kasa. Ważne kto zapłaci i ile a to artykuły po spożyciu kolejnego energetyka.
Kolec w dupę
12 miesięcy temu
Jak to E... połączy się z białkiem, to powstaje kolec i już nie trzeba się szczepić przeciw covid, aby białko kolca mieć w organiźmie...
Dzidziamaksia
12 miesięcy temu
Kogo obchodzi ludzkie zdrowie. Im więcej chorych tym Big Farma lepiej zarobi na tzw.lekach. Kasa się liczy
totalni
12 miesięcy temu
Powiedzcie lepiej ile substancji z listy E nie jest szkodliwa i rakotwórcza ??? I dlaczego nadal nie są zakazane ??? W koło sie pieprzy o elektrycznych autach, emisji a żywi się nas czysta trucizną !!! Nie muszę dodawać że to ścierwo w 90% to wielkie koncerny.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić