Produkt, który najdłużej zalega w jelitach. Dietetyk: to tak, jakbyśmy połknęli plastik

O dobrą kondycję jelit należy dbać cały czas, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na żywność obecną w naszym codziennym jadłospisie. Lekarze i dietetycy ostrzegają, że niektóre produkty spożywcze bardzo długo zalegają w jelitach, co w rezultacie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Zalegają w jelitach

Do produktów, które najdłużej rozkładają się w układzie trawiennym, można zaliczyć* tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego*. Jak wyjaśnia ekspert żywieniowy Aleksandra Tatarata, tłuszcze ulegają rozkładowi dopiero w jelitach, gdy dwunastnica zaczyna produkować żółć.

Dlatego należy przede wszystkim unikać częstego jedzenia smalcu, słoniny, boczku, kiełbasy, kotletów, kaszanki czy wątróbki. Inne produkty długo zalegające w jelitach to kremy śmietanowe i maślane będące częstym dodatkiem do deserów, ciężkostrawne dania mięsne, smażone ryby, rośliny strączkowe oraz grzyby.

Ile trawi sie zupka chińska?

Niebezpieczne dla naszego organizmu są również produkty typu fast food i wysokoprzetworzona żywność.

- To wszelkie fast foody (frytki, hamburgery), dania wysoko przetworzone (gotowe dania instant). Potrafią trawić się nawet dobę. Makaron z tzw. zupki chińskiej ze względu na ogromną ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji dodanych w czasie produkcji po dwóch godzinach w żołądku nawet nie zmienia swojej formy i konsystencji. To tak, jak byśmy połknęli plastik – podkreśla w rozmowie WP abcZdrowie dietetyk Aleksandra Tatarata.

Ekspertka ostrzega, że pokarm zalegający w jelitach nie tylko sprawia, że czujemy się zmęczeni ociężali, ale także przyczynia się do pojawienia się różnego rodzaju dolegliwości. Są to m.in.:

  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • gazy,
  • zapalenie śluzówki jelit
  • wrzody spowodowane zbyt dużą ilością kwasu solnego lub nadmiarem enzymów produkowanych przez dwunastnicę oraz choroby nowotworowe.

Co trawimy najszybciej?

Zdaniem dietetyczki, w trosce o zdrowie naszych jelit i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu warto spożywać więcej produktów, których trawienie trwa się nie dłużej niż 6 godzin.

W zdrowym menu powinny częściej znajdować się owoce, warzywa (z wyjątkiem strączkowych i kapustnych), orzechy baz dodatku soli, gotowane mięso z indyka i kurczaka, jajka oraz nabiał o niskiej zawartości tłuszczu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę