o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na

Produkt, który najdłużej zalega w jelitach. Dietetyk: to tak, jakbyśmy połknęli plastik

281
Podziel się

O dobrą kondycję jelit należy dbać cały czas, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na żywność obecną w naszym codziennym jadłospisie. Lekarze i dietetycy ostrzegają, że niektóre produkty spożywcze bardzo długo zalegają w jelitach, co w rezultacie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Produkt, który najdłużej zalega w jelitach. Dietetyk: to tak, jakbyśmy połknęli plastik
(123RF)
bESLTBTV

Zalegają w jelitach

Do produktów, które najdłużej rozkładają się w układzie trawiennym, można zaliczyć* tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego*. Jak wyjaśnia ekspert żywieniowy Aleksandra Tatarata, tłuszcze ulegają rozkładowi dopiero w jelitach, gdy dwunastnica zaczyna produkować żółć.

Dlatego należy przede wszystkim unikać częstego jedzenia smalcu, słoniny, boczku, kiełbasy, kotletów, kaszanki czy wątróbki. Inne produkty długo zalegające w jelitach to kremy śmietanowe i maślane będące częstym dodatkiem do deserów, ciężkostrawne dania mięsne, smażone ryby, rośliny strączkowe oraz grzyby.

bESLTBTX

Ile trawi sie zupka chińska?

Niebezpieczne dla naszego organizmu są również produkty typu fast food i wysokoprzetworzona żywność.

- To wszelkie fast foody (frytki, hamburgery), dania wysoko przetworzone (gotowe dania instant). Potrafią trawić się nawet dobę. Makaron z tzw. zupki chińskiej ze względu na ogromną ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji dodanych w czasie produkcji po dwóch godzinach w żołądku nawet nie zmienia swojej formy i konsystencji. To tak, jak byśmy połknęli plastik – podkreśla w rozmowie WP abcZdrowie dietetyk Aleksandra Tatarata.

bESLTBUd

Ekspertka ostrzega, że pokarm zalegający w jelitach nie tylko sprawia, że czujemy się zmęczeni ociężali, ale także przyczynia się do pojawienia się różnego rodzaju dolegliwości. Są to m.in.:

  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • gazy,
  • zapalenie śluzówki jelit
  • wrzody spowodowane zbyt dużą ilością kwasu solnego lub nadmiarem enzymów produkowanych przez dwunastnicę oraz choroby nowotworowe.

Co trawimy najszybciej?

Zdaniem dietetyczki, w trosce o zdrowie naszych jelit i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu warto spożywać więcej produktów, których trawienie trwa się nie dłużej niż 6 godzin.

W zdrowym menu powinny częściej znajdować się owoce, warzywa (z wyjątkiem strączkowych i kapustnych), orzechy baz dodatku soli, gotowane mięso z indyka i kurczaka, jajka oraz nabiał o niskiej zawartości tłuszczu.

bESLTBUe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bESLTBUy
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(281)
Xxxl
4 tyg. temu
Przeczytałem ostatnio 2 książki na temat odżywiania dla diabetyka. Obie pozycje autorstwa szanowanych autorytetów z dziedziny medycyny i dietetyki. Bardzo podobne w założeniach i poradach. Ale żadna z nich nie korespondowała z powyższym artykułem.
Kondonek
4 tyg. temu
Dziadek żył 87 lat jadł codziennie boczek 4jajka dziennie kaszankę i jaką nie chorował na żadną chorobę . Autor tego gniota powinien dodać żeby nie jeść tych produktów z supermarketów!!! Trucizna jaka serwuje się Polakom woła o pomstę do nieba!!tak co roku zbiera żniwo przez dziadostwo sprzedawane w super i hipermordetcach!!!
Jacek a
4 tyg. temu
Sprzedam tucznik 10 zł za kilo. Możliwość uboju na miejscu. Czekam na oferty
bESLTBUz
Dulska
4 tyg. temu
I znów prokurator ze Świdnicy nago będzie latał po markecie z chińską zupką jak to przeczyta🙏🤕😭
Piwosz
4 tyg. temu
Kupiłem kiedyś parówki, cena okazja, po ugotowaniu połowa chyba to tektura, dałem psu ale się obraził, ciekawe ile się trawi taką parówkę
Ona
4 tyg. temu
Chyba to nie dwunastnica produkuje żółć, z całym szacunkiem ale może lepiej bzdur nie pisać? Kłania się anatomia.
Tom
4 tyg. temu
Chciałem dodać chomika. Chomik już teraz jest starszy ale jak był młodszy lubiał kiełbaskę kawałek mięska kurczaki z własnej hodowli czy dobre gatunki mięsa dobre hodowle lubial jeść nauczyłem się od niego jakie gatunki mięsa są dobre i gdzie kupować nie zapominając o rybach
Misza
4 tyg. temu
I tak dążymy do miski ryżu
Leo
4 tyg. temu
Jeszcze trochę i europoseł spurek ułoży nam jadłospis tak że tatarata nie będzie miała o czym pisać 😀
Maik
4 tyg. temu
Przecież mimo wielu zalet orzechy włoskie są ciężkostrawne. A nawet w dużych ilościach trujące dla organizmu
az...
4 tyg. temu
Od kiedy to "dwunastnica zaczyna produkować żółć" ? Czy autor wie gdzie znajduje się pęcherzyk żółciowy?
PAWEŁ
4 tyg. temu
Tak brawo to teraz na łąkę i trawę jeść
Andrzej
4 tyg. temu
A ja myślałem że grzyby. Hahaha
bESLTBUr
Tomasz
4 tyg. temu
Sekcja komentarzy to jedna wielka komedia. Ludzie, przecież 'zaleganie' to innymi słowy trudność, z jaką żołądek trawi dany rodzaj pożywienia. Szybciej i łatwiej poradzi sobie z gotowanym kurczakiem, niż np. smażoną wieprzowiną. Ręce opadają...
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić