Rujnują pracę mózgu. Wystarczy jeść przez tydzień, by doszło do zmian

327

W naszym codziennym jadłospisie znajduje się żywność, która stymuluje pracę naszego mózgu. Niestety, są w nim także bardzo często produkty, które mogą negatywnie wpłynąć na jego prawidłowe funkcjonowanie. Dowiedz, się jakich produktów powinniśmy unikać w trosce o zdrowie naszego mózgu.

Ser żółty może wpływać niekorzystnie na pracę mózgu
Ser żółty może wpływać niekorzystnie na pracę mózgu (Getty Images)

Autorzy diety MIND uznawanej za model żywienia najlepszy dla naszego mózgu podzielili żywność na 15 kategorii. 10 pierwszych to produkty, które wspomagają pracę mózgu. Ostatnie 5 to zakazana lista. Są na niej produkty, których należy unikać albo chociaż mocno ograniczyć.

Czerwone mięso

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Leeds wynika, że spożywanie czerwonego mięsa niekorzystnie wpływa na pracę mózgu i zwiększa ryzyko nowotworu jelita grubego. W badaniach, które trwały aż 17 lat, wzięło udział ponad 32 tys. kobiet. Jak się okazało, u tych, które spożywały baraninę lub wieprzowinę, rak jelita grubego występował częściej niż u tych, które unikały tego typu mięsa.

Warto także dodać, że główne ośrodki wysyłania sygnałów do mózgu znajdują się właśnie w jelitach. Dlatego schorzenia związane z jelitami, takie jak np. infekcje i stany zapalne mają też negatywny wpływ na pracę mózgu.

Żółty ser

Jak się okazuje jedzenie sera działa negatywnie na nasz układ nerwowy. Żółty ser zawiera dużą ilość kalorii, więc jego nadmierne spożywanie może przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Z obserwacji badaczy z University of Cambridge wynika, że nadwaga może przyspieszać starzenia się mózgu nawet o 10 lat. Poza tym sery tego rodzaju dostarczają utleniony zły cholesterol Oxy-LDL, który zalegając w tętnicach może być jedną z przyczyn zawału lub udaru mózgu.

Margaryna

Według Prof. Grażyna Cichosz z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, spożywanie margaryny zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy o 10 proc. w stosunku do jedzenia identycznej ilości smalcu lub masła.

Fast foody i smażone jedzenie

Tłuste produkty zawierają szkodliwe tłuszcze trans, które zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów i miażdżycy oraz powodują tycie. Z kolei podczas smażenia powstają takie substancje jak AEG i akrylamid, które wpływają niekorzystnie na układ nerwowy i mogą doprowadzić do udaru mózgu.

Słodycze

Badacze z Boston University School of Medicine udowodnili, że jedzenie słodyczy ma wpływ na pracę mózgu, a szczególnie na pamięć krótkotrwałą i rozwój choroby Alzheimera. Jadłospis oparty głównie na cukrze, może już po tygodniu spowodować nieodwracalne skutki w mózgu.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić