Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Smaczne, ale unikaj. Odpowiada za raka trzustki, jelit, prostaty

18

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Często nie zdajemy sobie sprawy, że niektóre produkty obecne w naszym codziennym menu, znacznie zwiększają ryzyko wielu niebezpiecznych chorób. Oto lista artykułów spożywczych, które lepiej wykluczyć z swojego jadłospisu.

Przetworzone produkty są szkodliwe dla zdrowia
Przetworzone produkty są szkodliwe dla zdrowia

Produkty spożywcze, których lepiej unikać

Margaryna to produkt, który lepiej zastąpić oliwą z oliwek, olejem kokosowym lub prawdziwym masłem. W procesie produkcyjnym margaryny powstają substancje wykazujące właściwości rakotwórcze. Produkt może być wysoce szkodliwy zwłaszcza dla układu pokarmowego.

Żeby zaspokoić pragnienie i orzeźwić organizm, chętnie sięgamy po napoje gazowane. Należy jednak pamiętać, że zawierają one spore ilości cukru, który w nadmiarze przyczynia się do nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia i cukrzycy.

Napoje energetyczne również nie są dobrym wyborem. Popularne energetyki poza cukrem zawierają kofeinę. Ta substancja spożywana w dużych ilościach prowadzi do uzależnienia, podenerwowania i zaburzeń lękowych.

Kolejny produkt, którego powinniśmy unikać, to przetworzone mięso. Im więcej panierki i sztucznych dodatków, tym gorzej. Te rodzaje mięsa zawierają związki chemiczne podnoszące ryzyko rozwoju chorób nowotworowych takich jak rak trzustki, jelita grubego i prostaty.

Płatki śniadaniowe są powszechnie uznawane za zdrową przekąskę. Niestety te artykuły często mają w swoim składzie cukier sól i nasycone kwasy tłuszczowe. Do płatków często dodawany jest jogurt, który również może zawierać cukier, sztuczne słodziki i syrop kukurydziany. Takie połączenie raczej nie pomoże nam pozbyć się zbędnych kilogramów, a wręcz odwrotnie.

Chipsy, solone orzeszki lub słodkie przekąski spożywane regularnie są poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Podnoszą cholesterol i działają negatywnie nasz układ krwionośny. Zamiast sięgać po te tuczące produkty bogate w tłuszcz, sól, cukier i puste kalorie, lepiej wybrać orzechy, warzywa lub owoce.

Ser żółty, często dodawany do tostów lub pizzy, jest bogatym źródłem cennego wapnia, ale zawiera też znaczne ilości tłuszczów nasyconych. Jedzenie żółtego sera w dużych ilościach powoduje wzrost tkanki tłuszczowej i wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Poza tym sery pochodzące z produkcji masowej są nafaszerowane chemią i zwiększają ryzyko nowotworów.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 09.12.2024 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
"Nieogłoszony stan gotowości". Strach w Egipcie po upadku Asada
Dlaczego Rosja straciła Syrię? Ekspert nie ma wątpliwości
Stało się. Już nie Iga Świątek. Polka zdetronizowana po dwóch latach
Tuż za polską granicą. Jest ich prawie milion. Dyskutują, co teraz
Napad na kantor z koparką. Policja ma sprawców
Groźny wypadek zakończy karierę piłkarza? Rokowania nie są optymistyczne
Wielkie liczenie zwierząt we wrocławskim zoo. "Czasami się zdarza się, że nam uciekną"
Świat patrzy na Syrię. Przerażające, co znaleźli. "Niezwykle brutalne"
Trump straszy wyjściem z NATO. Sikorski wspomina o Dudzie. "Mam nadzieję"
"Stał się ciężarem". Sojusznicy szybko odwrócili się od al-Asada
Tak wyczyścisz płytki bez smug. Genialny sposób
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić