Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Uderza w nowotwór. Hamuje rozrost komórek rakowych

117

Burak ćwikłowy to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju. Poza tym, że świetnie sprawdza się w kuchni jako składnik wielu potraw, posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Żeby w pełni z nich skorzystać, sięgnij po zakwas buraczany.

Uderza w nowotwór. Hamuje rozrost komórek rakowych
Sok z kiszonych buraków jest niesamowicie zdrowy (Getty Images, rasmusbredahl)

Z buraków możemy zrobić, barszcz, sok, ćwikłę, sałatkę, pastę do kanapek, lub dodać je do ciasta, zapiekanki, owsianki i faszerowanych warzyw. Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak: witamina A i C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez, sód, fluor, cez, rubid, i beta-karoten. Zwartość wielu prozdrowotnych elementów sprawia, że regularne sięganie po buraki usprawnia pracę układu krążenia, poprawia pamięć, podnosi odporność, a także wzmacnia mięśnie, kości i zęby.

To jednak nie koniec listy walorów zdrowotnych tych popularnych warzyw. Jak wynika z najnowszych badań zakwas buraczany, podobnie jak sok z kiszonej kapusty wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Zespół ekspertów pod kierownictwem dr hab. Eweliny Hallmann podczas swoje analizy wykorzystał buraki hodowane w warunkach konwencjonalnych i ekologicznych. Oba te rodzaje warzyw zostały poddane procesowi fermentacji i wyprodukowano z nich sok.

Jak się okazało, napój z buraków pochodzących z uprawy ekologicznej miał więcej dobroczynnych właściwości w porównaniu do produktu pochodzącego z hodowli konwencjonalnej. Dzięki temu był skuteczniejszy w zwalczaniu komórek nowotworowych atakujących żołądek.

Zdaniem ekspertów codzienne spożywanie ok. 200 ml mikstury na bazie kiszonych buraków może znacznie zmniejszać ryzyko rozwoju raka żołądka. Regularne sięganie po odpowiednie ilości zakwasu buraczanego pomaga również hamować komórki powodujące ten rodzaj nowotworu. Prawie takie same właściwości posiada sok z kiszonej kapusty. Dotyczy to zwłaszcza napojów wyprodukowanych na bazie warzyw pochodzących z hodowli ekologicznych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić