Uderza w nowotwór. Hamuje rozrost komórek rakowych

Burak ćwikłowy to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju. Poza tym, że świetnie sprawdza się w kuchni jako składnik wielu potraw, posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Żeby w pełni z nich skorzystać, sięgnij po zakwas buraczany.

Bottles of beetroot, ginger and acai berry juice drinkrasmusbredahlsquare, outdoors, day, no people, still life, close-up, side view, bottles, large group of objects, abundance, drink, beverage, refreshment, healthy eating, freshness, ready to eat, beetroot, ginger, acai berries, juice, juicing, raw food, organic, vegetables, vegetarian, fruit, superfoods, traySok z kiszonych buraków jest niesamowicie zdrowy
Źródło zdjęć: © Getty Images | rasmusbredahl

Z buraków możemy zrobić, barszcz, sok, ćwikłę, sałatkę, pastę do kanapek, lub dodać je do ciasta, zapiekanki, owsianki i faszerowanych warzyw. Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak: witamina A i C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez, sód, fluor, cez, rubid, i beta-karoten. Zwartość wielu prozdrowotnych elementów sprawia, że regularne sięganie po buraki usprawnia pracę układu krążenia, poprawia pamięć, podnosi odporność, a także wzmacnia mięśnie, kości i zęby.

To jednak nie koniec listy walorów zdrowotnych tych popularnych warzyw. Jak wynika z najnowszych badań zakwas buraczany, podobnie jak sok z kiszonej kapusty wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Zespół ekspertów pod kierownictwem dr hab. Eweliny Hallmann podczas swoje analizy wykorzystał buraki hodowane w warunkach konwencjonalnych i ekologicznych. Oba te rodzaje warzyw zostały poddane procesowi fermentacji i wyprodukowano z nich sok.

Jak się okazało, napój z buraków pochodzących z uprawy ekologicznej miał więcej dobroczynnych właściwości w porównaniu do produktu pochodzącego z hodowli konwencjonalnej. Dzięki temu był skuteczniejszy w zwalczaniu komórek nowotworowych atakujących żołądek.

Zdaniem ekspertów codzienne spożywanie ok. 200 ml mikstury na bazie kiszonych buraków może znacznie zmniejszać ryzyko rozwoju raka żołądka. Regularne sięganie po odpowiednie ilości zakwasu buraczanego pomaga również hamować komórki powodujące ten rodzaj nowotworu. Prawie takie same właściwości posiada sok z kiszonej kapusty. Dotyczy to zwłaszcza napojów wyprodukowanych na bazie warzyw pochodzących z hodowli ekologicznych.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra