Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

W Skandynawii zakazane, w Polsce jedzone na potęgę. Działają rakotwórczo

42
Podziel się:

Obecnie ciężko uniknąć konserwantów stosowanych powszechnie w przemyśle spożywczym. Jak wynika z badań naukowych, niektóre z tych substancji są bardzo szkodliwe dla zdrowia, dlatego w Skandynawii zostały zakazane. Niestety w Polsce nadal są dozwolone. Jakich dodatków do żywności powinniśmy unikać?

W Skandynawii zakazane, w Polsce jedzone na potęgę. Działają rakotwórczo
Zakazane składniki mogą znajdować się m.in. w kupnych pierogach (Getty Images, Getty Images)

Azotan sodu (E251) i azotyn sodu (E250)

Tego typu dodatki do żywności są obecne przede wszystkim w czerwonym mięsie, przetworach mięsnych i niektórych rodzajach sera. Gdy te związki chemiczne zostaną przekształcone przez naszą mikroflorę jelitową, wówczas stają się niebezpieczne dla zdrowia. W wyniku tej reakcji powstają nitrozaminy, które wykazują właściwości kancerogenne.

- Analizując dane ogólnoświatowe, ośrodek naukowy The Global Burden of Disease Project oszacował, że rocznie 34 tys. przypadków śmierci z powodu nowotworów może być spowodowane nadmierną konsumpcją przetworzonych produktów mięsnych - podkreśliła w rozmowie WP abcZdrowie mgr inż. Joanna Mulik-Buczma, ekspertka żywieniowa z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

Dietetyczka dodała, że na według szacunków spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa odpowiada za ok. 50 tys. przypadków śmiertelnych.

Fosforan sodu

Ten związek jest oznaczany na opakowaniach symbolem E339. Znajduje się w takich produktach spożywczych jak wędliny, sery, konserwy mięsne, pierogi, napoje gazowane i lody. W procesie produkcji żywności jest używany jako stabilizator i regulator kwasowości, emulgator i przeciwutleniacz. Eksperci ostrzegają, że stała obecność fosforanu sodu w codziennej zaburza prawidłową pracę nerek i serca, a także osłabia kondycję zdrowotną kości i zębów.

Szóstka z Southampton

Tym terminem określa się zestawieni sześciu najbardziej szkodliwych dla zdrowia barwników obecnych w produktach spożywczych. Naukowcy z Uniwersytetu w Southampton w 2007 roku przeprowadzili badania, z których wynika, że tego rodzaju substancje wpływają na układ nerwowy i rozwój najmłodszych konsumentów.

Z tego względu zostały zakazane w krajach skandynawskich. Do tych syntetycznych barwników zaliczamy m.in.: tartrazynę (E102), czerwień allura (E129) i żółcień pomarańczowa (E100). Można je znaleźć w żelkach, lizakach, cukierkach, ciastach, kolorowych napojach i płatkach zbożowych.

Kolejny niebezpieczną substancją jest żółcień chinolinowa (E104), którą dodaje się do syropów dla dzieci, owoców w puszce, mas cukierniczych, deserów, niektórych suplementach diety i past do zębów. Wspomniane barwniki mogą wywołać reakcję alergiczne oraz powowdować problemy z pamięcią i koncentracją.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(42)
krak
2 miesiące temu
Polska jest w unii i to sa narzuty unijne
Ehh
2 miesiące temu
A jakie szkodliwe są papierosy. Czemu nie są zakazane
Ben
2 miesiące temu
W Polsce z wytycznmi parti nieomylnej ,,PIS” wystsrczy w tym sezonie grzewczym tylko oddychać
Marko
2 miesiące temu
A u nas tego w brud . Mamy najgorsze jedzenie w UE . Polacy padają jak muchy Sanepid tylko potrafi gnębić ludzi z powodu grupy
No kiedy?
2 miesiące temu
A ja powiem tak: kiedy do jasnej cholery ludzie wezmą się za producentów tych :"wspaniałości", które oni fundują nam na każdym kroku. Chemia dodawana jest do wszystkich produktów i tak jest nie tylko u nas, ale na całym świecie. Powinien powstać ogólnoświatowy bunt, bo coś z tym nareszcie trzeba zrobić.
Janusz
2 miesiące temu
Mieszkam w Niemczech, oj jak tam sypią.
bez zmian
2 miesiące temu
Jestem co miesiąc w Szwecji. Produkty w ich marketach to taki sam syf jak u nas, ze składem włącznie, więc jak ten zakaz tam działa ???
???
2 miesiące temu
No i skąd te nowotwory, z żarcia
Ah1
2 miesiące temu
Temu ja piję wodę oasis i jem kajzerki za 30gr, jak żyć panie premierze
vvv
2 miesiące temu
jedzone na potęgę ? a do której potęgi ?
Meander
2 miesiące temu
Powietrze jest szkodliwe, nie oddychać
aldi
2 miesiące temu
dlaczego zatem dopuszcza się możliwość stosowania szkodliwych substancji, a no dlatego, że nikomu nie zależy żeby ludzie byli zdrowi
GłodnyBenio
2 miesiące temu
Nie jedzcie niczego. Wszyscy, którzy zmarli wcześniej jedli.
Hjytufjkoo8
2 miesiące temu
I tak nas trują producenci ......a potem RAK!!!!! I NIKT nie reaguje!!!!!!!!!!!!!!!!!! GDZIE są odpowiednie służby???????????? Śpią?????????? W markietach większość żywności to syf!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić