Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Właśnie ruszył sezon. Pozbędzie się wzdęć i obniży cholesterol

9

Agrest nazywany czasem "winoroślą północy", bywa z powodzeniem uprawiany w przydomowych ogródkach i na działkach — nie ma specjalnych wymagań pielęgnacyjnych. Jego kwaśnym smakiem można delektować się od czerwca do sierpnia. Oto kilka powodów, dla których jest to wskazane.

Właśnie ruszył sezon. Pozbędzie się wzdęć i obniży cholesterol
Dlaczego warto jeść agrest? (Licencjodawca, Olha Mocharska)

Składniki odżywcze w agreście

Agrest jest mniej popularny niż jego krewniaczka porzeczka, co ze względu na obecną w nim ilość prozdrowotnych składników odżywczych, może nieco dziwić. Jego owoce zawierają witaminę C, witaminę B6, witaminę A, witaminę E, kwas foliowy, niacynę (witaminę PP), tiaminę, ryboflawinę i składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo).

Są bogate również w luteinę, pektyny, błonnik i kwasy organiczne.

Korzyści zdrowotne ze spożywania agrestu

Agrest jest niskokaloryczny i bogaty w cenne związki i substancje — błonnik, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy — które zapobiegają zaparciom oraz wzdęciom. Jego spożywanie przyczynia się do utrzymania zdrowego układu pokarmowego, przyspieszania procesu przemiany materii i kontrolowania prawidłowej masy ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niedoceniany agrest. Pyszny i bardzo zdrowy

Korzyści zdrowotne związane z konsumpcją agrestu nie kończą się jednak na kwestii trawienia i metabolizmu. Agrest jest również środkiem do obniżenia poziomu złego cholesterolu, wzmocnienia serca, odporności i układu nerwowego. Uspokaja, zmniejsza napięcie związane ze stresem, korzystnie wpływa na pamięć i poprawia koncentrację.

Wspiera także zdrowie oczu, łagodzi objawy zwyrodnienia stawów, zapobiega występowaniu silnych bólów przy dnie moczanowej, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, poprawia stan skóry, działa żółciopędnie i moczopędnie.

Przeciwwskazania do jedzenia agrestu

Pod względem kulinarnym agrest jest wszechstronny. Można spożywać go na surowo albo przygotowywać z niego dżemy, soki, koktajle, desery i sałatki. Świetnie sprawdza się również w łazience — rozgniecione owoce mogą posłużyć za złuszczający, domowy peeling.

Należy przy tym pamiętać, że jego nadmierne spożycie może prowadzić do bólu brzucha, wzdęć i biegunki, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Jest niewskazany dla osób z wrzodami żołądka lub dwunastnicy, zapaleniem okrężnicy i jelit oraz niewydolnością nerek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 07.12.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wygląd Papieża Franciszka przykuł wzrok wiernych. Od razu to zauważyli
Na lotnisku pojawiły się tajemnicze "prześwietlarki". Nie wiadomo, gdzie wysyłają metadane
Na koniu pojechał do McDonald's. Chciał sprawdzić, czy go obsłużą
"Alkohol widmo" na imprezie ojca Rydzyka. Cena? Jak na festiwalu
"Łowca asteroid" zdradza całą prawdę. Tego NASA nie mówi oficjalnie
Byliśmy na urodzinach Radia Maryja. "Nie śpijmy, katolicy, róbmy dzieci!"
Karol Nawrocki zaprzecza związkom z Olgierdem L. "Relacje były publiczne"
Eksplozja w Holandii. Ratownicy walczą z czasem przeszukując gruzy
Niesamowity wyczyn nastolatka z Australii. Pobił rekord Usaina Bolta
Chciał spędzić sylwestra w Krakowie. Został oszukany
Zrobił grób reżysera "Czterdziestolatka". Pokazał imponującą mogiłę młodej Romki
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić