Kamil S. Sikora| 

Wystarczą 2 łyżki dziennie. Oczyszcza wątrobę, zmniejsza ryzyko raka

2

Żeby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, powinniśmy przede wszystkim odstawić używki, unikać szkodliwej żywności i pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Warto również włączyć do codziennej diety niektóre produkty spożywcze. Jednym z nich jest olej lniany.

Wystarczą 2 łyżki dziennie. Oczyszcza wątrobę, zmniejsza ryzyko raka
Ten olej ma zbawienny wpływ na zdrowie (Getty Images, nobtis)

Olej lniany produkuje się z tłoczonych na zimno nasion lnu. Można go łatwo rozpoznać po złocistym kolorze oraz intensywnym smaku i aromacie przypominającym orzechy. Znajdziemy w nim witaminę A, C i E, witaminy należące do grupy B, betasitosterol, kampesterol, stigmasterol oraz białka i enzymy.

Jednak najcenniejszymi substancjami, jakie zawiera olej lniany, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Można do nich zaliczyć m.in.: kwas linolenowy i linolowy.

Dzięki zawartości wielu prozdrowotnych składników ten złocisty płyn pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed rozwojem miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Poza tym usprawnia procesy trawienne, oczyszcza wątrobę z toksyn i usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Wzmacnia kondycję skóry, paznokci i włosów, wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego i krwionośnego, a także wspomaga regenerację błony śluzowej układu pokarmowego.

Jak wynika z badań przeprowadzonych w 2005 roku przez prof. Lilian Thompson z Uniwersytetu w Toronto, regularne sięganie po olej lniany spowalnia namnażanie się komórek wywołujących raka piersi. Ten rodzaj tłuszczu obniża ryzyko rozwoju nowotworu macicy, prostaty czy jajników, co również zostało potwierdzone naukowo.

Żeby w pełni wykorzystać jego dobroczynne działanie, wystarczy każdego dnia jeść 2 łyżki olejju z lnu. Należy jednak pamiętać, żeby wybierać produkt pochodzących z ekologicznej uprawy oraz przechowywać go w chłodnym miejscu i w ciemnej butelce. Bardzo ważne, żeby spożywać olej lniany tylko na zimno. Poddany obróbce termicznej lub przez dłuższy czas wystawiony na działanie promieni słonecznych może zawierać aldehyd malonowy i produkty utleniania, które sprzyjają zachorowaniu na miażdżycę czy nowotwory.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić