o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Działają rakotwórczo. Zakazane w Skandynawii, w Polsce dozwolone

271
Podziel się

Można je znaleźć w bardzo licznych produktach spożywczych, dlatego ciężko ich uniknąć. Regularne spożywanie żywności zawierającej sztuczne ulepszacze barwniki, konserwanty i inne związki chemiczne, jest niebezpieczne dla zdrowia. Dowiedz się, na które dodatki należy szczególnie uważać.

Sztuczne barwniki i konserwanty mogą działać rakotwórczo
Sztuczne barwniki i konserwanty mogą działać rakotwórczo (Getty Images)
bECGdGdN

Azotyn sodu oznaczony na opakowaniu jako E 250 oraz azotan sodu o symbolu E 251, możemy spotkać głównie w parówkach, peklowanym mięsie, kiełbasie, wędlinach oraz niektórych rodzajach serów. Są to związki chemiczne, które mają silne właściwości utleniające. Same w sobie nie mają działania toksycznego, ale pod wpływem flory bakteryjnej, mogą w organizmie człowieka zmienić się w niebezpieczne związki. Ich nadmiar może uszkodzić wątrobę, podrażnić błony śluzowe układu pokarmowego oraz doprowadzić do owrzodzenia i krwawienia jelit. Im więcej tych toksycznych substancji, tym większe ryzyko rozwoju nowotworów.

Fosforan sodu pojawiający się na etykiecie jako E 339, znajdziemy m.in. w serach, wędlinach, pierogach, napojach typu cola, konserwach lub lodach. Pełni on rolę przeciwutleniacza, regulatora i stabilizatora kwasowości oraz emulgulatora. Zbyt duża ilość fosforanów działa niekorzystnie na nerki, pracę serca oraz budowę kości i zębów.

bECGdGdP

Symbol E 102 oznacza tartrazynę, a E 100 na etykiecie to żółcień pomarańczowa. Są to
sztuczne barwniki dodawane m.in. do cukierków, lizaków, żelek, kolorowych napojów, gum do żucia, płatków zbożowych czy dekoracji do ciast. Tego rodzaju ulepszacze żywności mogą prowadzić do nadczynności psychoruchowej i impulsywności. Nadmiar tych substancji w organizmie zaburza koncentracje i powoduje trudności w nauce.

Wpływają one szczególnie na układ nerwowy dzieci i niestety często występują w suplementach diety przeznaczonych dla najmłodszych. W krajach skandynawskich, stosowanie sztucznych barwników jest zakazane. W naszym kraju wciąż uważa się je za w miarę bezpieczny dodatek do produktów spożywczych.

bECGdGdV

Karmel czyli E 150 również zawiera toksyczne substancje. Ten rodzaj barwnika występuje głównie w napojach typu cola. Barwniki na bazie karmelu mogą silnie podrażniać wątrobę, jelita i żołądek. Wyniki jednych z badań przeprowadzonych na zwierzętach udowodniły, że jedna z substancji występująca w chemicznie przetworzonym karmelu, posiada właściwości kancerogenne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bECGdGeq
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(271)
D.S.
2 miesiące temu
Dzięki UE mamy zatrutą żywność jak reszta prawdziwych Europejczyków, bardzo nas to cieszy!
Endrju
2 miesiące temu
W latach dziewięćdziesiątych pracowałem w przemyśle spożywczym, w laboratorium. Wtedy funkcjonowały trzy rodzaje norm: branżowe, polskie krajowe i europejskie. Potem nastąpiło wejście do Europy i zostały tylko tylko europejskie (to nic, że nazywały się PN, bo w rzeczywistości były tożsame europejskim - ujednoliconym). Podstawowa różnica polegała na tym, że dopuszczały one stosowanie dodatków do żywności (E ileś tam) w ilościach wielokrotnie większych niż (przez niektórych wręcz wyśmiewane) normy branżowe, czy krajowe. Komuś to przeszkadzało i zmienili.
klin
2 miesiące temu
O za Po , to nie bylo konserwantow.!A jak jeszcze by troche porzadzili , to nie byloby niczego jak to powiedzial jeden z kandydatów na prezydenta z Bialegostoku..
bECGdGer
123
2 miesiące temu
Dodaj jeszcze szczepienia i będzie komplet.
timermansyzaf...
2 miesiące temu
Trująca jest żywność spełniająca tzw wymagania unijne. Kilka lat temu zarządzono w iście socjalistycznym stylu, że każda żywność sprzedawana w sklepach musi mieć minimalny okres przydatności do spożycia 30 dni. No to dosypano chemii ile wlezie. A na dodatek zakazano właściwego wędzenia, tylko kąpiel mięsa w "spożywczej bejcy ".
pytacz
2 miesiące temu
A od kiedy to w domowych pierogach są "Sztuczne barwniki i konserwanty"?
kasia
2 miesiące temu
Nie ŻELEK tylko ŻELKÓW.
kuba
2 miesiące temu
politycy zabiegają o jak najbardziej trującą żywność
kulig
2 miesiące temu
Albo jest sie leniwym, albo zdrowym. Gotowce, czy jak ktos woli, fast foody, z zalozenia sa naszpikowane konserwantami. Wolny wybor. Sposob odzywiania sie wymaga takiego samego myslenia, jak glosowanie w wyborach. Duza grupa ludzi glosuje bez myslenia, i tak samo sie odzywia. A to wszystko popija woda z cukrem i barwnikami. Amen.
kaszana
2 miesiące temu
Pamietam pewnego obywatela Skandynawii, ktory kiedys (ostatnie lata PRL-u) byl zdziwiony, ze niektore zakazane tam srodki sa uzywane w Polsce w wyrobach miesnych. Nawet podzielalem jego zdanie. Pozniej jednak mialem okazje pomieszkac troche w tamtym regionie, i zauwazylem, ze jest tam pelno alergikow. W Polsce slyszalem wtedy tylko o jednym. Zaczalem zastanawiac sie nad roznicami w zywnosci, i wyszlo na to, ze tam jest pelno produktow pakowanych prozniowo, o dlugiej dacie waznosci, a w Polsce ciagle bylo swieze mieso (jesli bylo, haha) prosto z haka w sklepie. Dzisiaj alergia w Polsce jest rownie pospolita, jak w Skandynawii. Ktos zgadnie, dlaczego? Nie pytam tych, ktorzy glosuja na PiS, bo to dla nich jest za trudne, bowiem wymaga troche myslenia.
ggg
2 miesiące temu
Liczba zachorowan na raka zoladka drastycznie spada.Wiec chyba nie jest az tak zle.
Oczko
2 miesiące temu
Ja widzę że piszą ci z PiSu a czytają i sprzeciw stawiają z PO i nie umiecie się pogodzić z prawdą
Xxx
2 miesiące temu
Wszyscy wiedzą że te substancje są trujące, to dlaczego nie zakazać ich używać?!
bECGdGej
marek
2 miesiące temu
zakazane w Skandynawii...hm! Nie macie pojcia o jedzeniu w Skandynawii. Zero! 90 proc ludzi zywi sie jedzeniem z hiszpanii, Belgii czy Holandii-najbardziej toksycznych ,,ogrodow Europy! 90proc ludzi nie zaopatruje sie u rzeznika czy w ekosklepach a zre jedzenie w plastikowych opakowaniach bo....jest tanie, bo nie maja wyboru bo nie ma rynkow, rzeznikow czy rolnikow sprzedajacych bezposredio a jesli sie jakis trafi winduje cene za ,,eko,,.Ich lososie to najbardziej toksyczna ryba na Swiecie za nia juz lepsza panga. Losos od dekad choruje na tzw. wszawice lososiowa wiec do karmy dodawane sa kosmiczne ilosci roznych antybiotykow a....wyleczyc nie moga!!! ale reklama ,,lososia norweskiego,, dziala! ludzie zachwycaja sie smakiem nic o tym nie wiedzac.zboze, maka sprowadzane jest z innych Krajow bo to tutaj nadaje sie tylko na pasze dla zwierzat. W sklepach norma sa ,,swieze wypieki,, z mrozonego ciasta z Rumunii czy Ukrainy. NIE MA bardziej niezdrowego pieczywa!!! Pomijajac w ogole fakt skad tak naprawde pochodzi i jaka chemia byla uzywana w okresie wzrostu zboza skoro w takich Panstwach Chinskie,,podroby,,opryskow to tez norma ktora powoli jak rak wpelza tez do Polski. Ze zdrowej Skandynawii Pozdrawia mieszkaniec ktory juz za chwile wraca zeby zyc mniej zdrowo.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić