Zapobiegają twardnieniu tętnic. Obniżają ryzyko raka aż o 45 proc.
Grzyby uchodzą za jedno z najbardziej niedocenianych źródeł zdrowia. Zbyt często pomijane w codziennej diecie, są jednym z nielicznych źródeł witaminy D dostępnych w diecie wegańskiej. Nie jest to jednak jedyna ich zaleta. Oto sześć powodów, dla których warto włączyć grzyby do swojego jadłospisu.
Dlaczego warto jeść grzyby?
Zwalczają wzrost komórek nowotworowych.
Grzyby zwiększają w ludzkim organizmie liczbę komórek odpornościowych, które wyszukują i niszczą niebezpieczne komórki nowotworowe. Zawierają bowiem związki przeciwnowotworowe, które chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Są to triterpeny, związki fenolowe, polisacharydy, sterole, erytadenina, chitozan.
"To byłby prezent dla Kremla". Rządowa pełnomocniczka tłumaczy zatajenie listy do SAFE
Oznacza to, że odżywianie grzybami może pomóc w blokowaniu uszkodzeń DNA i powstrzymywać mutacje komórek, a jednocześnie jednocześnie chronić zdrowe komórki i zwiększać zdolność organizmu do detoksykacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z metaanalizy opublikowanej w "Advances in Nutrition" wynika, że spożywanie co najmniej dwóch grzybów dziennie może potencjalnie obniżyć ryzyko raka aż o 45 proc.
Zobacz także: Pokazał grzybowe zbiory. Ludzie patrzą i nie wierzą
Zwiększają odporność.
Grzyby zawierają związki i złożone substancje o działaniu przeciwcukrzycowym, przeciwhiperlipidemicznym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym, immunomodulującym, przeciwutleniającym, przeciwstarzeniowym, przeciwnowotworowym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym.
Oznacza to, że mogą wzmocnić prawie każdy układ w organizmie i chronić przed wieloma chorobami, ponieważ obniżają stan zapalny.
Substancje obecne w powszechnie stosowanych antybiotykach – w tym penicylina, streptomycyna i tetracyklina – pochodzą z ekstraktów z grzybów.
Chronią zdrowie serca.
Jedzenie większej ilości grzybów to jeden ze sposobów naturalnego obniżenia poziomu cholesterolu. Wiele rodzajów grzybów pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i zapobiega stwardnieniu tętnic, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Grzyby zawierają również związki, które poprawiają krążenie i regulują ciśnienie krwi.
Zwiększają poziom energii.
Grzyby są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę nadnerczy i przekształcają składniki odżywcze z pożywienia w energię, którą organizm może wykorzystać. Witaminy z grupy B wspomagają również zdrowie mózgu i tarczycy.
Dostarczają sporej ilości witaminy D.
Wystawienie grzybów na działanie światła UV, niezależnie od tego, czy rosną na zewnątrz, czy w pomieszczeniu, przy określonych oprawach oświetleniowych, zwiększa w nich stężenie witaminy D.
Uważa się, że dodanie do diety różnorodnych pokarmów bogatych w witaminę D zmniejsza ryzyko raka, chorób układu krążenia, zaburzeń nastroju i utraty masy kostnej.
Obniżają poziom stresu.
Niektóre rodzaje grzybów, zwłaszcza reishi, są również uważane za adaptogeny. Oznacza to, że mogą pomóc organizmowi radzić sobie ze stresem i obniżać poziom kortyzolu. Niektóre gatunki grzybów mogą również zmniejszać stan zapalny, który negatywnie wpływa na funkcje poznawcze, nastrój i poziom energii.