Milena Górecka| 

Zapobiegają twardnieniu tętnic. Obniżają ryzyko raka aż o 45 proc.

15

Grzyby uchodzą za jedno z najbardziej niedocenianych źródeł zdrowia. Zbyt często pomijane w codziennej diecie, są jednym z nielicznych źródeł witaminy D dostępnych w diecie wegańskiej. Nie jest to jednak jedyna ich zaleta. Oto sześć powodów, dla których warto włączyć grzyby do swojego jadłospisu.

Zapobiegają twardnieniu tętnic. Obniżają ryzyko raka aż o 45 proc.
Grzyby to niedocenione źródło zdrowia (Licencjodawca, ANGHI)

Dlaczego warto jeść grzyby?

Zwalczają wzrost komórek nowotworowych.

Grzyby zwiększają w ludzkim organizmie liczbę komórek odpornościowych, które wyszukują i niszczą niebezpieczne komórki nowotworowe. Zawierają bowiem związki przeciwnowotworowe, które chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Są to triterpeny, związki fenolowe, polisacharydy, sterole, erytadenina, chitozan.

Oznacza to, że odżywianie grzybami może pomóc w blokowaniu uszkodzeń DNA i powstrzymywać mutacje komórek, a jednocześnie jednocześnie chronić zdrowe komórki i zwiększać zdolność organizmu do detoksykacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby w listopadzie. Zobacz, co można znaleźć w lesie

Z metaanalizy opublikowanej w "Advances in Nutrition" wynika, że spożywanie co najmniej dwóch grzybów dziennie może potencjalnie obniżyć ryzyko raka aż o 45 proc.

Zwiększają odporność.

Grzyby zawierają związki i złożone substancje o działaniu przeciwcukrzycowym, przeciwhiperlipidemicznym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym, immunomodulującym, przeciwutleniającym, przeciwstarzeniowym, przeciwnowotworowym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym.

Oznacza to, że mogą wzmocnić prawie każdy układ w organizmie i chronić przed wieloma chorobami, ponieważ obniżają stan zapalny.

Substancje obecne w powszechnie stosowanych antybiotykach – w tym penicylina, streptomycyna i tetracyklina – pochodzą z ekstraktów z grzybów.

Chronią zdrowie serca.

Jedzenie większej ilości grzybów to jeden ze sposobów naturalnego obniżenia poziomu cholesterolu. Wiele rodzajów grzybów pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i zapobiega stwardnieniu tętnic, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Grzyby zawierają również związki, które poprawiają krążenie i regulują ciśnienie krwi.

Zwiększają poziom energii.

Grzyby są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę nadnerczy i przekształcają składniki odżywcze z pożywienia w energię, którą organizm może wykorzystać. Witaminy z grupy B wspomagają również zdrowie mózgu i tarczycy.

Dostarczają sporej ilości witaminy D.

Wystawienie grzybów na działanie światła UV, niezależnie od tego, czy rosną na zewnątrz, czy w pomieszczeniu, przy określonych oprawach oświetleniowych, zwiększa w nich stężenie witaminy D.

Uważa się, że dodanie do diety różnorodnych pokarmów bogatych w witaminę D zmniejsza ryzyko raka, chorób układu krążenia, zaburzeń nastroju i utraty masy kostnej.

Obniżają poziom stresu.

Niektóre rodzaje grzybów, zwłaszcza reishi, są również uważane za adaptogeny. Oznacza to, że mogą pomóc organizmowi radzić sobie ze stresem i obniżać poziom kortyzolu. Niektóre gatunki grzybów mogą również zmniejszać stan zapalny, który negatywnie wpływa na funkcje poznawcze, nastrój i poziom energii.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić