Dominika Najda| 

Zapycha jelita, powoduje zaparcia. Lepiej uważać

3

Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Niektóre produkty mają mnóstwo korzyści zdrowotnych i pozytywnie wpływają na nasz organizm, a inne mogą pogarszać jego funkcje i powodować różne dolegliwości. Warto wiedzieć, co wyeliminować z jadłospisu.

Zapycha jelita, powoduje zaparcia. Lepiej uważać
Jakie produkty zapychają jelita? (Licencjodawca, nobtis)

Zapchane jelita przyczyną zaparć

Spożywane przez nas produkty mogą zapychać jelita i prowadzić do zaparć.

Obciążony przewód pokarmowy wiąże się z ogromnym dyskomfortem i niestety jest dolegliwością dość powszechną.

Zamiast sięgać po środki farmakologiczne, warto przyjrzeć się swojej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Clostridioza. Choroba, która atakuje jelita

Czasem drobne zmiany mogą spowodować ogromną różnicę. Najzdrowszym i najskuteczniejszym sposobem na zadbanie o układ pokarmowy i zapobieganie zaparciom jest odpowiednia dieta.

Czego należy unikać, by nie zapychać jelit?

Zacznijmy od oczywistości. Wysoko przetworzone jedzenie zdecydowanie nie służy naszemu przewodowi pokarmowemu.

W większości z nich nie znajdziemy błonnika, a wysoka zawartość tłuszczu może utrudnić wypróżnianie.

Podobnie sprawy wyglądają w przypadku smażonych i tłustych potraw. Zapychają jelita, są ciężkostrawne i stanowią spore obciążenie dla innych organów.

W nich również nie znajdziemy błonnika, który ułatwi proces trawienia.

Tych produktów lepiej unikać

Białe pieczywo i rafinowane ziarna to kolejna pozycja w jadłospisie, która skutecznie obciąża jelita.

Takie produkty są praktycznie pozbawione błonnika, a szczególnie problematyczne okazują się dla osób z nietolerancją pokarmową.

Warto też unikać ryżu, białego makaronu i żywności z białej mąki.

Choć trudno sobie odmówić słodyczy, lepiej na dobre z nich zrezygnować, jeśli doskwierają nam zaparcia.

Pełno w nich tłuszczu i rafinowanego cukru, a na próżno szukać błonnika, co przyczynia się do problemów jelitowych.

Co ciekawe, alkohol też sprzyja zaparciom ze względu na swoje odwadniające działanie. Warto też uważać na produkty mleczne, szczególnie obfitujące w sztuczne dodatki. Śmiało natomiast możemy sięgać po fermentowaną żywność.

Na końcu listy znajdują się banany, choć ich wpływ na jelita zależy od stopnia dojrzałości. Zielone owoce mogą powodować zaparcia ze względu na duże ilości skrobi opornej. Z kolei dojrzałe banany mogą ułatwiać wypróżnianie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić