Zbieraj właśnie teraz. Zbiją cholesterol, cukier, pomogą na żylaki

Krzewy forsycji przyciągają wzrok swoimi intensywnie żółtymi kwiatami, stanowiąc jeden z najbardziej optymistycznych znaków wiosny. Te same kwiaty, które zachwycają nas swoim wyglądem, mogą stać się również cennym elementem domowej apteczki! Do czego nam się przydadzą?

Zbieraj je teraz. Mają niesamowitą mocZbieraj je teraz. Mają niesamowitą moc
Źródło zdjęć: © Getty Images | HeikeRau

Właściwości kwiatów forsycji

Kwiaty forsycji są bogate w rutynę – związek należący do grupy flawonoidów, który odgrywa znaczącą rolę w ochronie i wzmacnianiu naszego układu krążenia. Rutyna pomaga wzmacniać naczynia krwionośne, a więc sprawdza się w profilaktyce żylaków i innych schorzeń związanych z układem krwionośnym.

Działanie kwiatów forsycji nie ogranicza się jedynie do układu krwionośnego. Ma również właściwości przeciwzapalne, co może być szczególnie korzystne w okresach zwiększonej podatności na infekcje oraz w przypadku chorób, którym towarzyszy stan zapalny. Co więcej, dzięki wspomaganiu układu odpornościowego, forsycja może być cennym elementem diety wspierającej ogólną kondycję organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości lecznicze forsycji

Kwiaty forsycji mogą również przyczynić się do regulacji poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz cukru we krwi. Ich spożywanie może być więc pomocne w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy.

Jak przygotować napar z kwiatów forsycji?

Przygotowanie naparu z kwiatów forsycji jest proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności.

Do przygotowania naparu potrzebne są:

  • 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów forsycji
  • 1 szklanka wrzącej wody

Proces przygotowania:

  1. Do filiżanki wsyp 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów forsycji. Ilość zależy od preferowanej siły naparu.
  2. Zalej wrzątkiem. Pamiętaj, aby używać wody o wysokiej jakości – najlepiej filtrowanej lub źródlanej, ponieważ jakość wody ma wpływ na finalny smak i właściwości naparu.
  3. Pozostaw napar do naciągnięcia pod przykryciem przez około 10-15 minut. Przykrycie filiżanki pozwoli zatrzymać cenne olejki eteryczne i inne substancje aktywne w naparze.
  4. Po upływie tego czasu przecedź napar, aby usunąć kwiaty. Napar powinien mieć lekko żółty kolor.
  5. Napar można pić zarówno na gorąco, jak i po ostygnięciu. Napar z kwiatów forsycji warto spożywać 1-2 razy dziennie!
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.11.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 18.11.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tajemnicza śmierć w Turcji. Nie żyje cała rodzina z Niemiec
Tajemnicza śmierć w Turcji. Nie żyje cała rodzina z Niemiec
31,5 tys. zł. mandatu dla 22-latka. Ukrainiec nie zatrzymał się do kontroli
31,5 tys. zł. mandatu dla 22-latka. Ukrainiec nie zatrzymał się do kontroli
Pościg za oszustami. Jeden z nich podawał się za policjanta z Niemiec
Pościg za oszustami. Jeden z nich podawał się za policjanta z Niemiec
Ukraińcy mieli współpracować z Rosjanami. Wiadomo, kiedy przedostali się do Polski
Ukraińcy mieli współpracować z Rosjanami. Wiadomo, kiedy przedostali się do Polski
817 mln euro dla Ukrainy. Hiszpański premier ogłasza
817 mln euro dla Ukrainy. Hiszpański premier ogłasza
Unia Europejska nie dla Gruzji? Mocne słowa rzecznika KE
Unia Europejska nie dla Gruzji? Mocne słowa rzecznika KE
Seniorka utknęła w zaroślach. Dwa dni czekała na ratunek
Seniorka utknęła w zaroślach. Dwa dni czekała na ratunek
Odkopali piwnicę na ul. Twardej w Warszawie. "Dość szokujące" odkrycie
Odkopali piwnicę na ul. Twardej w Warszawie. "Dość szokujące" odkrycie
Groził prezydentowi Nawrockiemu. Odwiedzili sąsiadów Patryka W.
Groził prezydentowi Nawrockiemu. Odwiedzili sąsiadów Patryka W.
Agresor pobił nastolatka. Wszystko się nagrało
Agresor pobił nastolatka. Wszystko się nagrało
Zupa kebabowa. Prosty przepis na aromatyczne danie na chłodne dni
Zupa kebabowa. Prosty przepis na aromatyczne danie na chłodne dni