Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Zwiększają ryzyko raka okrężnicy, wątroby, płuc. Ogranicz do minimum

21
Podziel się:

Lekarze i dietetycy od dawna podkreślają, że sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Jak się okazuje, w wielu popularnych produktach spożywczych znajdują się substancje wykazujące właściwości kancerogenne. Dowiedz się, które z nich należy ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety.

Zwiększają ryzyko raka okrężnicy, wątroby, płuc. Ogranicz do minimum
To najbardziej kancerogenne substancje, lepiej ich unikaj (Getty Images, Getty Images)

Aflatoksyny

Aflatoksyny mogą pojawić się w niewłaściwie przechowywanych orzechach, ziarnach zbóż, przyprawach i olejach roślinnych. Są wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów i nie jesteśmy wstanie zobaczyć ich gołym okiem. Obecność mykotoksyn w żywności podnosi ryzyko zachorowania na raka wątroby, żołądka i przełyku.

Kumaryna

Kumarynę można znaleźć w niektórych gatunkach cynamonu. Są to: C. cassia, C. burmannii i C. loureiro. W nadmiernych ilościach ten związek może przyczynić się do nowotworu wątroby i marskości tego narządu. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy wybierać produkty zawierające cynamon cejloński, który jest wytwarzany z Cinnamomum verum. Cynamonowiec cejloński spośród innych gatunków wyróżnia się niższym stężeniem kumaryny.

Akrylamid

Tę szkodliwą substancję zawierają takie produkty jak: chipsy, frytki, kawa, wyroby cukiernicze, płatki śniadaniowe czy chrupki ziemniaczane. US Environmental Protection Agency, National Toxicology Program i inne organizacje oficjalnie uznały akrylamid za związek rakotwórczy. Ta neurotoksyna wpływa także niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

WWA i HCA

Aminy heterocykliczne (HCA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to związki chemiczne, które powstają w procesie obróbki cieplnej produktów mięsnych i ryb.

- Można wyodrębnić dwie drogi przenikania WWA do żywności. Pierwsza z nich polega głównie na adsorpcji WWA na skórkach owoców i warzyw w wyniku opadu z powietrza wraz z pyłem i deszczem. Druga to powstanie WWA w żywności w wyniku takich procesów jak: wędzenie, ogrzewanie (grillowanie, pieczenie, smażenie), palenie kawy czy ekstrakcja oleju - wyjaśniła podczas rozmowy z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma ekspert żywieniowy z Dolnośląskiej Szkole Wyższej.

Zdaniem naukowców z National Cancer Institute stała obecność HCA i WWA w codziennej diecie może zwiększać ryzyko rozwoju raka okrężnicy, prostaty, płuc, skóry, wątroby i piersi. Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, nie powinniśmy spożywać przypalonego mięsa oraz smażyć go na otwartym ogniu. Należy również ograniczyć jedzenie wędzonek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(21)
Trudna decyzj...
2 miesiące temu
O kawie na przemian. Raz: pij trzy filiżanki dziennie. A tu czytam.......
psik
2 miesiące temu
Wczoraj był SUPER artykuł o cudowności kawy, którą wręcz należy pić. Nie minęła doba, a kawa znów trująca. Jak tu żyć !!!
Kaśka Kariaty...
2 miesiące temu
Wszystkie ww. produkty są legalnie sprzedawane, a konsument poza sposobem ich przyrządzania nie ma wpływu na ich jakość. Podobno są u nas służby mające za zadanie kontrolę jakości żywności dopuszczanej do obrotu. Skąd normalny konsument ma wiedzieć czy w produkcie który kupuje są mykotoksyny,kumaryna czy inne szkodliwe draństwo. Mamy się bawić w "małego chemika" i zakładać domowe laboratoria?????? .Żaden produkt w którym przekroczone są normy substancji choćby potencjalnie szkodliwych, o szkodliwych nie wspomnę nie powinien trafić na półki sklepowe. Za złą jakość żywności odpowiada producent i instytucje odpowiadające za jej kontrolę.
konsument
2 miesiące temu
najlepiej nie jeść niczego ... umrzemy bardziej zdrowi ...
(((
2 miesiące temu
A kto te świństwa dopuszcza do handlu ???!!! }:-(((
anal fabeta
2 miesiące temu
Zapomnieliście napisać o szczepionkach
Emeryt
2 miesiące temu
Jem codziennie truciznę , co mam zrobić mając głodowa emeryturę pracując 43 lata . Pasztet , parówki i z puszki ryba . Czekam na odejście .
rzeszowiak
2 miesiące temu
Za to my za czasow komuny odzywialismy sie zdrowo. Pamietam jak jadalo sie ziemniaczanke, grysik, kukurydzianke, kluski z chudym serem, czasem pierogi lub nalesniki. Mieso bywalo ze dwa razy w miesiacu jako sznycle mielone. Na sniadanie i kolacje to kromka chleba z margaryna i garnuszek kawy zbozowej. Jajko czy jablko to sie trafialo zaraz po wyplacie a byl to przysmak nie lada jaki. O takie bylo odzywianie sie dzieci w miescie w rodzinie robotnikow. Na wyjazd na kolonie to sie czekalo z utesknieniem bo to byla dla nas wyzerka na caly rok. O TAKI BYŁ DOBROBYT JAKI ZAZNAŁEM jako dziecko w tym PRL-u który się opiekował robotnikiem i jego rodziną oraz bronił go przed tym prześladującym robotnika kapitalizmem. To nie wieś gdzie dzieci jadły swojskie kiełbasy, sery, jajka, owoce z sadów i piły mleko. Dzieci w mieście to miały tylko wody chlorowanej z kranu do syta !
Nati Kieubass...
2 miesiące temu
jeść, jeść , jeść , gryźć i jeść być i tyć i mieć taaaaaaaaką wielką rzyć
Głodzio
2 miesiące temu
Czy jest coś co można jeść?
Toksykolog
2 miesiące temu
A co z toksyną zwaną camillessikorra? Występuje codziennie. Wszędzie. Sama pcha się do organizmu. Nie da się jej usunąć?
olf
2 miesiące temu
tylko trawa przezuwana trzy razy jest zdrowa
jaa
2 miesiące temu
wg tych wszystkich artykułów to wszystko jest niezdrowe...wszędzie są substancje rakotwórcze...co tu jeść bo powietrze też odpada- toż to totalna trucizna... w sumie życie jest niezdrowe więc...
stary
2 miesiące temu
Okazuje się, że wszystko co jemy jest niezdrowe. Czyli przestać jeść ?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić