Zwiększają ryzyko raka okrężnicy, wątroby, płuc. Ogranicz do minimum

Lekarze i dietetycy od dawna podkreślają, że sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Jak się okazuje, w wielu popularnych produktach spożywczych znajdują się substancje wykazujące właściwości kancerogenne. Dowiedz się, które z nich należy ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety.

Uważaj na to mięsoTo najbardziej kancerogenne substancje, lepiej ich unikaj
Źródło zdjęć: © Getty Images | Getty Images

Aflatoksyny

Aflatoksyny mogą pojawić się w niewłaściwie przechowywanych orzechach, ziarnach zbóż, przyprawach i olejach roślinnych. Są wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów i nie jesteśmy wstanie zobaczyć ich gołym okiem. Obecność mykotoksyn w żywności podnosi ryzyko zachorowania na raka wątroby, żołądka i przełyku.

Kumaryna

Kumarynę można znaleźć w niektórych gatunkach cynamonu. Są to: C. cassia, C. burmannii i C. loureiro. W nadmiernych ilościach ten związek może przyczynić się do nowotworu wątroby i marskości tego narządu. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy wybierać produkty zawierające cynamon cejloński, który jest wytwarzany z Cinnamomum verum. Cynamonowiec cejloński spośród innych gatunków wyróżnia się niższym stężeniem kumaryny.

Akrylamid

Tę szkodliwą substancję zawierają takie produkty jak: chipsy, frytki, kawa, wyroby cukiernicze, płatki śniadaniowe czy chrupki ziemniaczane. US Environmental Protection Agency, National Toxicology Program i inne organizacje oficjalnie uznały akrylamid za związek rakotwórczy. Ta neurotoksyna wpływa także niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

WWA i HCA

Aminy heterocykliczne (HCA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to związki chemiczne, które powstają w procesie obróbki cieplnej produktów mięsnych i ryb.

- Można wyodrębnić dwie drogi przenikania WWA do żywności. Pierwsza z nich polega głównie na adsorpcji WWA na skórkach owoców i warzyw w wyniku opadu z powietrza wraz z pyłem i deszczem. Druga to powstanie WWA w żywności w wyniku takich procesów jak: wędzenie, ogrzewanie (grillowanie, pieczenie, smażenie), palenie kawy czy ekstrakcja oleju - wyjaśniła podczas rozmowy z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma ekspert żywieniowy z Dolnośląskiej Szkole Wyższej.

Zdaniem naukowców z National Cancer Institute stała obecność HCA i WWA w codziennej diecie może zwiększać ryzyko rozwoju raka okrężnicy, prostaty, płuc, skóry, wątroby i piersi. Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, nie powinniśmy spożywać przypalonego mięsa oraz smażyć go na otwartym ogniu. Należy również ograniczyć jedzenie wędzonek.

Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos