A.S.| 

"Królowa grilla" zdetronizowana. Kiełbasa nie jest już ulubionym daniem Polaków

127

Nikomu nie trzeba chyba mówić, że Polacy uwielbiają grillować. Od lat, gdy tylko mamy trochę wolnego czasu, a pogoda sprzyja, miliony wyciągają grille i podpalają ogień pod rusztami. Okazuje się, że zmieniła się jednak jedna rzecz - to nie kiełbasa jest już naszym ulubionym daniem.

"Królowa grilla" zdetronizowana. Kiełbasa nie jest już ulubionym daniem Polaków
Kiełbasa straciła prymat wśród miłośników grilla. (Getty Images, Mike Kemp)

Zmiana, której nikt się chyba nie spodziewał. Od lat wielu grill kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą, musztardą i keczupem, często także z piwem. Okazuje się jednak, że i w tej kwestii świat się zmienia, a większość Polaków preferuje już inne danie.

Na pytanie o to, co najbardziej zasługuje na miano królowej lub króla polskiego grilla , większość ankietowanych wskazała karkówkę. Takiej odpowiedzi udzieliło aż 44 proc. pytanych. Badanie na zlecenie o2.pl wykonano na panelu Ariadna.

Czytaj także:

Ulubione dania grillowe Polaków

W przypadku kiełbasy liczba wskazań to 39 proc. Dla miłośników klasycznej "kiełby" może to być szokujące, bo jeszcze w zeszłym roku zdobyła ona aż połowę głosów, zdecydowanie wygrywając z karkówką, na którą postawiło wtedy 32 proc. respondentów.

Na trzecim miejscu, podobnie jak przed rokiem, uplasowała się kaszanka, którą na grillowym tronie widzi 7 proc. ankietowanych. Kolejne miejsce jest zapewne zasługą wegetarian i wegan - 5 procent wskazań zdobyły cukinia, papryka i inne warzywa.

Na szarym końcu znalazły się zaś drób oraz ryby z dwuprocentowym wynikiem.

Gdzie i jak często na grilla?

Sprawdziliśmy też, jak często grillują Polacy. Wielu robi to dość rzadko - raz na trzy miesiące lub rzadziej (24 proc.). Raz w miesiącu grilluje 23 proc. pytanych, a 2-3 razy w miesiącu 22 procent.

Fanatyków grilla jest znacznie mniej. Raz w tygodniu grilluje co dziesiąta osoba, a 2-3 razy w tygodniu ledwie 2 proc. Z kolei 19 proc. Polaków nie grilluje wcale.

Ulubionymi miejscami na grilla są zdecydowanie ogród (44 proc), działka (32 proc.) oraz podwórko (30 proc.) Kolejne miejsca to m.in. grillowanie na dziko w lesie, na tarasie, czy w wyznaczonych miejscach w mieście. Na własnym balkonie lub plaży grilluje po 3 proc. pytanych.

Nota metodologiczna:

Badanie dla Wirtualnej Polski na panelu Ariadna. Próba ogólnopolska licząca N=1062 osób w wieku od 18 lat wzwyż. Struktura próby dobrana wg reprezentacji w populacji dla płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania. Metoda: CAWI. Termin realizacji: 24 – 27 lipca 2020 roku.

Zobacz także: Liście kalafiora. Zamiast wyrzucać - wykorzystaj

Zobacz także: Liście kalafiora. Zamiast wyrzucać - wykorzystaj
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić