o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
mmc
|

Sekret taniego mięsa. Wnioski naukowców są przerażające

56
Podziel się

Środowiska wegetarian od lat informują o tym, jak wyglądają masowe hodowle mięsa. Jednak w czasie pandemii koronawirusa naukowcy postanowili dokładniej przyjrzeć się hodowli drobiu. To, co odkryli, mrozi krew w żyłach.

Sekret taniego mięsa. Wnioski naukowców są przerażające
Masowe hodowle mięsa są przyczyną powstawania nowych wirusów. (Getty Images)
bErUzHJx

Przyczyną powstania koronawirusa był słynny targ w Wuhan. To właśnie tam, według badań naukowców, doszło do mutacji wirusów pochodzących od różnych gatunków zwierząt, które w naturalnym środowisku nie miały szansy na spotkanie. Tak mógł powstać SARS-CoV2.

Naukowcy postanowili przyjrzeć się bliżej masowym hodowlom drobiu. Wszystko po to, by z racji na panującą pandemię koronawirusa powstrzymać możliwe wybuchy epidemii ptasiej grypy. To, co odkryli, mrozi krew w żyłach.

bErUzHJz

Okazało się, że masowe hodowle drobiu to "wylęgarnia różnych wirusów". W publikacji zatytułowanej "A British Pandemic: The Cruelty and Danger of Supermarket Chicken" profesorzy David Wiebers i Andrew Knight udowodnili, że to właśnie tam najczęściej mutują wirusy.

"Tanie mięso" dostępne w dyskontach produkowane jest na ogromną skalę. Hodowane są najczęściej specjalne odmiany drobiu, które rosną kilkukrotnie szybciej, niż zwykła kura. Tak powstaje właśnie dostępne na masową skalę mięso.

Badania dowodzą temu, że takie odmiany drobiu mają bardzo słaby układ odpornościowy. Oznacza to, że gdy pojawia się wirus, ich organizm nie jest w stanie sobie z nim poradzić.

bErUzHJF

Profesorzy David Wiebers i Andrew Knight udowodnili również, że znaczenie ma jeszcze jeden czynnik. Chodzi o przestrzeń. Zwierzęta nie mają miejsca nie tylko do ruchu, ale przez to także na prawidłowy rozwój. Brak odporności sprawia też, że gdy jedno z nich się zakazi, bardzo szybko zakaża się cała ferma.

Brak przestrzeni ma również inne znaczenie. W publikacji "A British Pandemic: The Cruelty and Danger of Supermarket Chicken" udowodniono, że dochodzi wtedy do ogromnych wymian bakterii i wirusów. To idealne środowisko do ich mutacji. Naukowcy ostrzegają: takie hodowle mogą doprowadzić do kolejnych pandemii.

Zobacz także: Karetki stojące w kolejkach, walka o łóżka. Przejmująca relacja ratownika medycznego z Warszawy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bErUzHKa
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(56)
Ado
9 miesięcy temu
...by z racji na panującą pandemię... o matko ! kto to pisze ?! A na targu wirusy poskakały sobie z kurczaczka na kurczaczka i narobiły wirusiątek...
wit
9 miesięcy temu
do wegeterian proponuję pojcechać na saksy do niemiec lub holnadii lub hiszpani na warzywka nigdy więcej nie tkniecie tego co oni tam hodują
RR94
9 miesięcy temu
No ale jeśli te kury na mięso miałyby funkcjonować tak jak dawnie to trzeba jakieś 6,6 miliarda ludzi zutylizować bo po prostu jest ich za dużo.
bErUzHKb
Jan Suweren
9 miesięcy temu
Nikt wam nie zabrania wpieprzać trawy i korzonki . We łbach wam się poprzewracało od nadmiaru dobrobytu . Na hodowli zwierząt nie znacie się na pewno więc głosu nie zabierajcie . Popytajcie dziadków jak wyglądały sklepy za komuny i co to były "kartki". I jedzcie trawy skoro lubicie a innym nie przeszkadzajcie ani jeść ani produkować .
Gość Darek
9 miesięcy temu
A co nas obchodzi jakieś tam AH1N1 teraz Covid jest na tapecie jak go nie masz to według dzisiejszych lekarskich telekonferencji żyjesz i czujesz się dobrze nawet jak sobie uciąłeś kawałek nogi.
Lidzia
9 miesięcy temu
Prawda jest taka, że wszystko co jemy jest potwornie skażone!
Gość
9 miesięcy temu
Co wy ludzie piszecie o depopulacji o przyroście naturalnym o tym że jest nas za dużo Ziemia jest w stanie wyżywić ludzi tylko trzeba przestrzegać higieny. Ile by przeżył człowiek gdyby siedział w jednym miejscu nie oddycham świeżym powietrzem nie wybiegał się karmiony byłby byle czym zapewne i człowiek by szybko zapadł na jakąś chorobę a w efekcie ZMARŁ. Czy ktoś kiedyś słyszał o ptasiej grypie? Jadłam brukiew z pola truskawki z ogrodu i byłam zdrowa jak byk. Daje to do myślenia. Tak naprawdę to najwięcej ma wpływ na nasze zdrowie producenci , lobbyści i tu należy upatrywać się przyczyny i skutku.
7=-
9 miesięcy temu
globalizacja to jest całe zło
Wszystko
9 miesięcy temu
jest chore na tym świecie. Czas oczyścić planetę z cierpienia.
Trust.
9 miesięcy temu
a czy My nie wymieniamy się wirusami ? W Tokio od dekad chodzi się wszędzie w maskach.Tyle mówiono by nie ryzykować seksu z nieznanym partnerem bo nawet przez pocałunek można zarazić się żótaczką ,Aids,gruzlicą ,żółtaczka .Ręce zawsze trzeba myć.Nawet można złapać coś w publicznej toalecie.
Mba
9 miesięcy temu
Ja 5 lat temu przeniosłem się na wieś z dużego miasta. Wybudowałem dom i budynki gospodarcze i kupiłem dodatkowo 2,5 h pola na którym założyłem gospodarstwo ekologiczne.Zainwestowałem we wszystko w sumie około 800 tys. zł ale teraz jestem w 80 proc.samowystarczalny i wiem, że żyję zdrowo i w miarę bezstresowo a dochód miesięczny z gospodarstwa wychodzi trochę więcej niż średnia krajowa, przy czym sam dysponuję swoim czasem i nikt mi nad głową nie stoi. To była nie łatwa decyzja ale za to jak najbardziej trafna.
Pirx
9 miesięcy temu
Może kurczaki nie mają dużej odporności. Ale co to ma wspólnego z ludźmi? Warzywa w ogóle nie mają układu odporności czyli weganie powinni padać od kataru? Pomyślcie zanim cos napiszecie.
Jurek
9 miesięcy temu
Problemem jest zbyt duża ilość ludzi na świecie który generuje tak duży popyt na wszystkie artykuły nie tylko pokarm. Pomyślcie kto jest bardziej ekologiczny, bezdomny i bezrobotny który bardzo mało konsumuje i na nic go nie stać czy bogaty co ma dwa elektryczne samochody, duży dom, dacze za miastem, i je pięć razy dziennie ?
bErUzHJT
...
9 miesięcy temu
Mówi się, że wegetarianie żyją statystycznie kilka lat dłużej. TO NIEPRAWDA! Oni żyją normalnie, to ci, którzy jedzą mięso żyją KRÓCEJ!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić