aktualizacja 

To nie fotomontaż. Sami spójrzcie, są ogromne. Zdjęcia z Bieszczad

23

Już można spotkać je w lasach, a ich owocniki mogą osiągać nawet i do siedemdziesięciu centymetrów średnicy. Pierwsze w tym roku czasznice oczkowate pokazali bieszczadzcy leśnicy. Warto poznać niezwykłe właściwości jakie posiada ten specyficzny grzyb.

To nie fotomontaż. Sami spójrzcie, są ogromne. Zdjęcia z Bieszczad
Nadleśnictwo Ustrzyki Dolne/ czasznica oczkowata (Facebook)

Ogromna biała kula u szczytu i brak nóżki. Tak najprościej opisać tego specyficznego grzyba jakim jest Bovistella utriformis, czyli czasznica oczkowata. Pierwsze okazy tego niezwykłego grzyba pokazali leśnicy z Bieszczadów.

Okazuje się, że oprócz dziwnego wyglądu grzyby te, dawniej po prostu nazywane purchawką mają wiele niezwykłych prozdrowotnych właściwości i są w pełni jadalne... nawet na surowo.

Grzyby te występują na łąkach, pastwiskach i w suchych partiach lasu już od maja, aż do późnego października. Są dość pospolite i z łatwością można spotkać je w naszym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie
Kolejna ciekawostka z królestwa grzybów - piszą w swoich mediach społecznościowych leśnicy z Bieszczadów pod zdjęciem purchawki oczkowatej. - Spożywać można biały "miąższ" dopóki nie ściemnieje. Zewnętrznej skóry się nie jada - zastrzegają w opisie.

Okazuje się, że Czasznica w wersji suszonej może być spożywana nawet na surowo, inną popularną metodą przyrządzania tego grzyba jest smażenie go na patelni.

Leśnicy z Ustrzyk Dolnych dodają, też, że grzyb ten ma zaskakujące właściwości antybakteryjne:

Zbadano, że Czasznica zawiera wiele substancji o działaniu antybakteryjnym, działających na szczepy bakterii jak np. salmonelli, coli, gronkowca złocistego i innych - piszą w poście na temat czasznicy oczkowatej.

Ciekawostką jest także, że w zamierzchłych czasach owocniki tego grzyba wykorzystywano w dość niecodzienny sposób. Krótko po wysuszeniu pszczelarze wykorzystywali je do odymiania pszczół w ulach.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić