Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Paulina Antoniak
Paulina Antoniak | 
aktualizacja 

W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży

59

Ryba maślana zdobyła popularność w restauracjach na całym świecie. Wiele osób ceni ją za bogaty smak i delikatną teksturę. Trzeba mieć jednak świadomość, że jej spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. W niektórych krajach zakazano jej sprzedaży, jednak w Polsce nadal często trafia na nasze stoły.

W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
W Polsce ryba maślana trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży (Pixabay, Wikimedia Commons)

Ryba maślana to powszechnie stosowana nazwa handlowa obejmująca kilka gatunków ryb, które wyróżniają się wysoką zawartością tłuszczu (około 18-20 proc.) i wyjątkowo delikatnym mięsem. W Polsce najczęściej spotyka się takie gatunki jak eskolar oraz kostropak.

Ryby maślane pochodzą głównie z tropikalnych i subtropikalnych akwenów oceanicznych. W Polsce dostępne są głównie w postaci mrożonych filetów lub wędzonych tuszek, importowanych z różnych regionów świata, w tym z Ameryki Północnej, Australii i Nowej Zelandii.

Ryby maślane zawierają specyficzne estry woskowe, które są trudne do strawienia przez ludzki organizm. Stanowią one nawet do 20 proc. masy ryby i jeśli są spożywane w nadmiarze mogą powodować różne problemy zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Spożycie ryby maślanej może powodować problemy zdrowotne

Do najczęstszych należą biegunka, zawroty głowy, wysypka, a nawet trudności w oddychaniu i opuchlizna języka. Ostrożność powinni zachować też alergicy, bowiem mogą u nich wystąpić reakcje skórne, problemy z oddychaniem czy obrzęki.

W związku z potencjalnym zagrożeniem, jakie niesie spożycie ryby maślanej, w wielu krajach wprowadzono przepisy regulujące jej sprzedaż oraz zasady etykietowania.

W Japonii sprzedaż tej ryby jest zakazana od lat 70. Nie kupimy jej również we Włoszech. Natomiast w Stanach Zjednoczonych i krajach Unii Europejskiej obowiązują wymogi umieszczania na etykietach ostrzeżeń dotyczących możliwych skutków ubocznych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tragiczny pożar w tureckim hotelu. To tu pojawił się ogień
Ponad 90 tysięcy nazwisk. Ustalono dane Rosjan, którzy zginęli w Ukrainie
Ponad pół tysiąca aresztowań. USA walczy z nielegalną migracją
Wielkie pośmiertne długi Svena-Gorana Erikssona. Ponad 10 milionów euro
Kontrowersyjna decyzja Trumpa o prawie ziemi. Polonia nie kryje obaw
Łukaszenka idzie po siódmą kadencję. Analityk mówi o "operacji specjalnej"
"Żołnierz pełni rolę przynęty". Ujawnił, jak walczą z ukraińskimi dronami
Gryzonie wyjadają narkotyki z komisariatów. Są uzależnione?
Zverev w finale Australian Open. Djoković zakończył zmagania
Długotrwałe skutki long Covid. Nowe badania
Pokazała nagranie z Tatr. "Absolutnie zawsze"
Czerwona kartka od młodzieży. Episkopat pracuje nad zmianami
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić