o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
KAM
|

Najgorszy tłuszcz do smarowania pieczywa. Zapycha tętnice, podnosi trójglicerydy

103
Podziel się

Kto z nas nie lubi zjeść na śniadanie świeżej bułki lub chleba z pysznym dodatkiem. Poza wędliną, serem i pomidorem na kanapkach znajduję się też zazwyczaj tłuste smarowidło. Tłuszcze sprawiają bowiem, że pieczywo staje się bardziej miękkie i delikatne. Niestety, nie wszystkie tłuszcze są dobre dla naszego zdrowia.

Najgorszy tłuszcz do smarowania pieczywa. Zapycha tętnice, podnosi trójglicerydy
(Getty Images)
bDKeQoQB

Utwardzony olej palmowy

Ma wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze zaburzają gospodarkę lipidową organizmu. I chociaż jest źródłem witaminy E, K steroli czy koenzymu Q, to może zawierać również potencjalnie szkodliwe substancje: monochloropropanodiole i ich estry oraz estry kwasów tłuszczowych glicydolu powstające podczas rafinacji. Badania na szczurach wykazały toksyczne działanie tych związków na nerki oraz wzrost ryzyka nowotworów. Podczas rafinacji usuwana jest również z niego znaczna część wartościowych substancji.

Miksy tłuszczowe

To produkty zawierające tłuszcze trans, które spożywane w nadmiarze zwiększają ryzyko nadwagi, otyłości, mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy, a także zawału serca. Miksy tłuszczowe składają się nie tylko z masła i olejów roślinnych, w ich składzie znajdziemy również smalec, który zwiększają poziom trójglicerydów we krwi, przez co może przyczynić się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

bDKeQoQD

Margaryna

Jest to emulsja tłuszczowo-wodna wytwarzana poprzez uwodornienie płynnych olejów roślinnych (rzepakowego, sojowego, palmowego, arachidowego i innych). Podczas jej wytwarzania powstają nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans. Poza tym do margaryny dodawane są zagęstniki oraz barwniki, dzięki którym smarowidło ma piękny żółty kolor. Jeżeli jednak zdecydujemy się na zakup margaryny, lepiej wybierać droższy produkt. Tańszy wyrób składa się z olejów gorszej jakości i posiada większą ilość konserwantów oraz barwników.

Olej kokosowy

Najczęściej po ten rodzaj smarowidła sięgają weganie. Niestety, ten artykuł spożywczy to w 90 proc. nasycone kwasy tłuszczowe. Działają one destrukcyjnie na nasz organizm, ponieważ ponoszą poziom złego cholesterolu we krwi, który odkłada się w tętnicach i powoduje zatory w żyłach. Nadmierne spożywanie oleju kokosowego, może być przyczyną nadwagi i otyłości. Zbyt duża obecność tego produktu w naszym jadłospisie, podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

bDKeQoQJ

Zobacz także: Podsłuch w szpitalu. Dyrektor placówki: miejsce i okoliczności są dziwne

bDKeQoQK

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDKeQoRe
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(103)
gość
2 tyg. temu
Przed chwilą czytałem że pieczywo jest niezdrowe na Alzheimera. Tu piszą że margaryna też jest szkodliwa. Jest tylko jedno wyjście nie jeść tylko popatrzeć. Wtedy będziesz zdrowy jak koń aż padniesz z głodu.
Alicja
2 tyg. temu
Nie ma jak swiezy chlebek na zakwasie...i maselko...od takie swiezutkie.tlusciutkie...mniammniam....
1ag
2 tyg. temu
A co z margaryną pro activ. Jesteśmy robieni w banbuko?
bDKeQoRf
Kwiatek1
2 tyg. temu
Kłamstwa,olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów,zawiera kwasy tłuszczowe nasycone,ale o innej strukturze niż te np. w najgorszym oleju palmowym. A smalec jedli nasi rodzice i dziadkowie i żyli długo i zdrowo.najwiecej cholesterolu jest w konserwantach i innych dodatkach spozywczych
qqp
2 tyg. temu
Czy kiedykolwiek będzie nam dane przeczytać, choć jeden, artykuł napisany bezbłędnie? Kolejny, bezimienny pismak z łapanki?
Najnowsze komentarze (103)
Zaniepokojony
1 tyg. temu
Matko Boska to co jeść? Miał rację Stefan jurny, ze najzdrowasze będą szczaw i mirabelki. Spoko wiosna tuż tuż to i szczaw na łące i nasypie kolejowym.
ava
1 tyg. temu
najlepsza polska osełka
Pytam
1 tyg. temu
A co na to ta, co je kamienie?
pawel
1 tyg. temu
na coś muszę umrzeć - prawda panie dochtorze ? mogę umrzeć sam, czy muszę się leczyć ?
Janina
1 tyg. temu
Można jeść wszystko tylko z umiarem.Nie można jeść tylko jednego produktu choćby był najzdrowszy bo ci to nie wyjdzie na zdrowie .Organizm potrzebuje różnych witamin i pierwiastków dlatego w diecie mają być owoce warzywa czy mięso.Natura stworzyła człowieka wszystkożernego i przetrwaliśmy jako gatunek tysiąclecia.Natomiast te współczesne nauki magistrów to można o kant czterech liter rozbić.Wymyślają jakieś bzdurne diety żeby zaistnieć i się wypromować a na cudzej naiwności wygodnie sobie żyć.
senior
1 tyg. temu
Co za bzdury na temat oleju kokosowego. Jest on polecany jako zapobieganie demencji i Alzheimerowi, a także w czasie choroby. Należy jednakże używać olej tłoczony na zimno, a nie przemysłową przeróbkę pozbawioną zapachu, smaku i wartości odżywczych.
Adam
1 tyg. temu
Do smażenia tylko olej kokosowy i smalec. Artykuł sponsorowany.
emi
1 tyg. temu
Jaka swiadomosc konsumenta, takie jedzenie w sklepach. Mieszkam na emigracji i staram sie odzywiac relatywnie zdrowo. Oczywiscie, bez przesady, ale staranm sie unikac potraw, o ktorych bezdyskusyjnie wiadomo, ze zdrowe nie sa. Od lat uzywam tez margaryny typu "pro activ", zapobiegajacej odkladaniu sie cholesterolu. Bylem zaszokowany, kiedy kupilem jej odpowiednik w Polsce i stwierdzilem, ze w jej skladzie jest olej palmowy, ktory w kraju mojego zamieszkania jest na czarnej liscie. To tak samo, jakby do lekarstwa na marskosc watroby dodawac spirytus. Ale kiedy obserwuje, co ludzie pakuja w Polsce do wozkow w sklepach, to sie nie dziwie, ze producenci oszukuja. I nie piszcie, ze to bieda, bo bieda nie zmusza do kupowania kilkunastu butelek poltoralitrowych z woda, z malym dodatkiem soku z owocow, i duzym dodatmiem cukru z konserwantami. Za te pieniadze mozna kupic polowe tej pojemnosci soku 100%, ktory jest nieporownanie zdrowszy.
bDKeQoQX
Felek
1 tyg. temu
Ja już schudłam 10 kg od kiedy czytam etykiety . Umrzeć z głodu przyjdzie 🤪
pi.
1 tyg. temu
Kto to kontroluje i dopuszcza do sprzedaży?
pawel
1 tyg. temu
na coś muszę umrzeć - prawda panie dochtorze ?
ketolik
1 tyg. temu
Kolejna bzdura o oleju kokosowym.
ela
1 tyg. temu
wszystkie margaryny są szkodliwe, najzdrowsze jest masło, smalec i olej rzepakowy
Polecam
1 tyg. temu
"Co drugi polak to lekarz"jak mówi przysłowie. Podpowiem, że Bóg wie najlepiej co jest dla nas zdrowe. W Bibli jest napisane co można jeść a czego unikać. Resztę dopytać można się w sklepach ze zdrową żywnością które są prowadzone przez Adwentystów Dnia Siódmego.
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić