Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Najgorszy tłuszcz do smarowania pieczywa. Zapycha tętnice, podnosi trójglicerydy

257

Kto z nas nie lubi zjeść na śniadanie świeżej bułki lub chleba z pysznym dodatkiem. Poza wędliną, serem i pomidorem na kanapkach znajduję się też zazwyczaj tłuste smarowidło. Tłuszcze sprawiają bowiem, że pieczywo staje się bardziej miękkie i delikatne. Niestety, nie wszystkie tłuszcze są dobre dla naszego zdrowia.

Najgorszy tłuszcz do smarowania pieczywa. Zapycha tętnice, podnosi trójglicerydy
(Getty Images)

Utwardzony olej palmowy

Ma wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze zaburzają gospodarkę lipidową organizmu. I chociaż jest źródłem witaminy E, K steroli czy koenzymu Q, to może zawierać również potencjalnie szkodliwe substancje: monochloropropanodiole i ich estry oraz estry kwasów tłuszczowych glicydolu powstające podczas rafinacji. Badania na szczurach wykazały toksyczne działanie tych związków na nerki oraz wzrost ryzyka nowotworów. Podczas rafinacji usuwana jest również z niego znaczna część wartościowych substancji.

Miksy tłuszczowe

To produkty zawierające tłuszcze trans, które spożywane w nadmiarze zwiększają ryzyko nadwagi, otyłości, mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy, a także zawału serca. Miksy tłuszczowe składają się nie tylko z masła i olejów roślinnych, w ich składzie znajdziemy również smalec, który zwiększają poziom trójglicerydów we krwi, przez co może przyczynić się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Margaryna

Jest to emulsja tłuszczowo-wodna wytwarzana poprzez uwodornienie płynnych olejów roślinnych (rzepakowego, sojowego, palmowego, arachidowego i innych). Podczas jej wytwarzania powstają nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans. Poza tym do margaryny dodawane są zagęstniki oraz barwniki, dzięki którym smarowidło ma piękny żółty kolor. Jeżeli jednak zdecydujemy się na zakup margaryny, lepiej wybierać droższy produkt. Tańszy wyrób składa się z olejów gorszej jakości i posiada większą ilość konserwantów oraz barwników.

Olej kokosowy

Najczęściej po ten rodzaj smarowidła sięgają weganie. Niestety, ten artykuł spożywczy to w 90 proc. nasycone kwasy tłuszczowe. Działają one destrukcyjnie na nasz organizm, ponieważ ponoszą poziom złego cholesterolu we krwi, który odkłada się w tętnicach i powoduje zatory w żyłach. Nadmierne spożywanie oleju kokosowego, może być przyczyną nadwagi i otyłości. Zbyt duża obecność tego produktu w naszym jadłospisie, podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Zobacz także: Podsłuch w szpitalu. Dyrektor placówki: miejsce i okoliczności są dziwne

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 16.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragiczna śmierć polskiego motocyklisty w Wielkiej Brytanii
Samochód owinął się wokół latarni. 17-letni kierowca nie żyje
Władimir Semirunnij z historycznym srebrem na MŚ w łyżwiarstwie szybkim
W przebraniu księdza święcił domy i śpiewał. Internauci komentują nagranie
Jak ochronić ginące gatunki? Naukowcy sięgają po odchody
Zmarł w wieku 105 lat. Historia polskiego żołnierza, Bolesława Ostrowskiego
Wdowa po policjancie wspomina ostatnią rozmowę z mężem. "Chwilę przed tym"
Nowy znak zakazu w Tatrach. W sieci zawrzało
51-latek okradał pacjentów szpitala. Odpowie w warunkach recydywy
Zełenski: Rosja nie dąży do pokoju. Apeluje o zwiększenie presji
Sukces na MŚ w short tracku. Polacy z medalami
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić