Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Pijesz kawę rano? Obalono największy mit

17

Trudno było ostatnimi czasy nie usłyszeć, że kawa jest napojem, którego absolutnie nie powinniśmy pić na czczo, prawda? Okazuje się jednak, że to mit. Eksperci zgodni są co do tego, że kawa wypijana przed śniadaniem zaszkodzić może tylko określonym grupom osób.

Pijesz kawę rano? Obalono największy mit
Czy można pić kawę na czczo? (Licencjodawca, Victoria Kotlyarchuk)

Zalety czarnej kawy

Czarna kawa, będąca napojem o dużej zawartości kofeiny, stymuluje nasz organizm, pomagając w zwalczaniu zmęczenia i zwiększając naszą zdolność do koncentracji.

Kofeina obniża również stężenie histaminy (związanej z reakcjami alergicznymi) i rozszerza oskrzela (a więc przynosi ulgę astmatykom).

Filiżanka czarnej kawy ma więcej antyoksydantów niż szklanka soku pomarańczowego. Jej spożywanie ma więc związek z działaniem przeciwstarzeniowym, redukcją ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nowotworu, choroby Parkinsona czy Alzheimera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kawa a choroby wątroby. Zaskakujące odkrycie brytyjskich naukowców

Ma też pozytywny wpływ na metabolizm, poprawia perystaltykę jelit i potencjalnie wspiera proces odchudzania.

Wady kawy

Kofeina może podwyższyć ciśnienie tętnicze, ale dopiero wtedy, gdy przekroczy się jej zalecaną dzienną dawkę, która dla dorosłego człowieka wynosi 400 mg. Przyjęło się uważać, że 400 mg to cztery filiżanki kawy dziennie.

Kawa jest również diuretykiem – jej moczopędne właściwości sprawiają, że spożywana w nadmiarze może prowadzić do odwodnienia.

Są jednak osoby, które już po jednej filiżance kawy skarżą się na rozdrażnienie, ból żołądka i głowy. Nic więc dziwnego, że mit o szkodliwości kawy pitej na pusty żołądek może się wśród nich dobrze przyjąć.

Sęk w tym, że badania naukowe nie potwierdzają teorii o negatywnym wpływie na jelita i żołądek pitej na czczo kawy.

Kawa na pusty żołądek

Osoby, które skarżą się skutki uboczne picia nawet małych ilości kawy, nie przesadzają.

Metabolizm kofeiny zachodzi głównie w wątrobie z udziałem cytochromu P450 (izoenzymu 1A2). U części osób enzym ten działa na tyle szybko, że kofeina jest sprawnie metabolizowana.

U innych enzym ten jest znacznie mniej aktywny, kofeina dłużej więc utrzymuje się w ich krwi, powodując wspomniane wyżej skutki uboczne.

Odmienność ta wynika przede wszystkim z genetyki, ale mają na nią wpływ również przyjmowane leki, ogólny stan zdrowia (kawa podrażnia m.in. żołądek osób borykających się z zapaleniem błony śluzowej żołądka lub wrzodami żołądka) i wiek oraz palenie papierosów. Reakcja organizmu na kofeinę zależy więc od indywidualnych cech.

Naukowcy badają korzyści i szkody wynikające z picia kawy, zwłaszcza w odniesieniu do jelit, już od lat 70-tych ubiegłego wieku. Nie znaleźli jednak dowodów, by kawa podrażniała żołądek — obwieszcza "The New York Times".

Amerykańskie Towarzystwo Gastroenterologiczne wyjaśnia, że żołądek ma wiele skutecznych sposobów ochrony przed czynnikami drażniącymi. Kawa mu – w zdecydowanej większości przypadków — nie zaszkodzi.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić