Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Uderzają w trzustkę i jelita. Nie tylko cukrzycy muszą uważać

11

Są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz innych bardzo cennych dla organizmu składników. Regularne spożywanie owoców poprawia kondycję zdrowotną i zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób. Jak się jednak okazuje, są osoby, które powinny je ograniczyć.

Uderzają w trzustkę i jelita. Nie tylko cukrzycy muszą uważać
Komu owoce mogą szkodzić? (© 2018 Annick Vanderschelden)

Fruktoza to cukier, który naturalnie występuje w owocach. Osoby cierpiące na jej nietolerancję po zjedzeniu niektórych owoców mogą skarżyć się na ból brzucha, biegunkę i kolkę. W tym przypadku ten rodzaj cukru nie wchłania się w jelicie cienkim, więc zostaje przetransportowany do jelita grubego i tam staje się pożywką dla bakterii.

W diecie niskofruktozowej nie powinny występować suszone owoce, soki owocowe, morele, wiśnie, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, gruszki, melony i nektarynki. W tym przypadku lepiej sięgać po borówki, jagody, dojrzałe banany, mandarynki, cytryny, truskawki, ananasy, awokado, maliny, pomarańcze, kiwi, grejpfruty i limonki.

Powinniśmy jednak pamiętać, że poziom wrażliwości na fruktozę zależy od wielu czynników występujących w danym organizmie.

Przy zapaleniu trzustki pojawia się zaburzenie gospodarki węglowodanowej, a niekiedy rozwija się cukrzyca. Cukrzyca typu 2 nie zmusza chorego do całkowitego odstawienia żywności zawierającej fruktozę. W codziennym jadłospisie diabetyków może znajdować się 250 gramów, ale powinny być one podzielone na mniejsze porcje. Na regularne spożywanie dużej ilości niektórych owoców powinni uważać nie tylko pacjenci z cukrzycą.

Chore nerki i zażywanie leków, które obciążają ten narząd, również powinny skłonić nas do wyeliminowania z codziennej diety pewnych artykułów spożywczych. Dotyczy to produktów zawierających znaczne ilości potasu. Możemy do nich zaliczyć banany, melony, suszone morele i kiwi. Hiperkalemia czy zbyt duże stężenie potasu w organizmie może zaburzać prawidłową pracę nerek. Przy problemach z sercem także powinno się uważać na owoce bogate w ten pierwiastek.

Suszone i surowe owoce zawierają sporo cennego błonnika. Jeśli jednak cierpimy z powodu stanu zapalnego jelit, włókno pokarmowe może podrażnić ich błony śluzowe, co powoduje dolegliwości bólowe i biegunki.

Cytrusy są bardzo zdrowe i orzeźwiające, ale ssanie plasterków bardzo kwaśnych owoców może uszkodzić szkliwo naszego uzębienia. Pamiętajmy, żeby zaraz po wypiciu soku ze świeżo wyciśniętej limonki lub cytryny nie myć od razu zębów. Szczególnie jeżeli do higieny jamy ustnej używamy twardej szczoteczki.

Z kolei przy problemach z woreczkiem żółciowym lepiej nie jeść gruszek. Substancje obecne w tych owocach potęgują tego rodzaju dolegliwości i mogą wywołać wzdęcia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić