Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Zbija cukier i cholesterol. Ma więcej tej witaminy niż marchewka

19
Podziel się:

Sezon na te grzyby rozpoczyna się w sezonie letnim, więc możemy się nimi delektować właśnie teraz. Kurki trudno pomylić z niejadalnymi gatunkami, posiadają charakterystyczny smak i aromat, ale to nie koniec listy ich walorów. Znajdziemy w nich również wiele cennych składników, dzięki którym wykazują liczne prozdrowotne właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto jeść kurki.

Zbija cukier i cholesterol. Ma więcej tej witaminy niż marchewka
Kurki są lepszym źródłem witaminy A (betakarotenu) niż marchewka czy pomidor (Licencjodawca, nobtis)

Kurka to tak naprawdę potoczna nazwa pieprznika jadalnego. Ten gatunek grzyba można spotkać na prawie wszystkich kontynentach w lasach iglastych i liściastych. Rośnie w okresie od czerwca do października. Kurka żółta spośród innych grzybów wyróżnia się łagodnym pieprzowym i korzennym smakiem, intensywnym zapachem, żółtym kolorem i charakterystycznym kształtem.

Znajdziemy w niej m.in.: białko, błonnik pokarmowy, hitinmannozę, witaminę A, C, E, witaminę z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Mało kto wie, że pieprznik jadalny zawiera więcej beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, niż marchewka czy pomidor. Jest również jednym z najbogatszych źródeł witaminy B1. Kurkę warto włączyć do swojego codziennego menu nie tylko z powodu walorów smakowych, ale również ze względu na szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości.

Cenne substancje zawarte w kurce wykazują właściwości przeciwzapalne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i antyoksydacyjne. Pieprznik jadalny pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Regularne sięganie po ten rarytas usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i zapobiega cukrzycy.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy kurki opóźniają proces starzenia się organizmu, a także chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych. Warto również wspomnieć, że kurka ma w sobie prawie 90 proc. wody, dlatego jest produktem niskokalorycznym. Niestety nie każdy może w pełni cieszyć się z dobroczynnych właściwości tych pysznych grzybów. Nie powinny ich jeść osoby cierpiące z powodu problemów trawiennych i dzieci, które nie ukończyły 7. roku życia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(19)
Allan
miesiąc temu
Grzyby są ciezko strawne. Obciązają wątrobe
Albin
miesiąc temu
Kurki mozna pomylic z lisówką pomarańczową, Laik nie majac porownania moze sie pomylic
heljo
miesiąc temu
a z pieczarkami co?
mario
miesiąc temu
Najwiecej witamin ma grzyb z Zoliborza!
zddfrust
miesiąc temu
do Nnn dlatego ja tam wole Biotad plus dla mnie to number1 poczytaj sobie
Swój
miesiąc temu
To tylko brać grabie i cheja do lasu rozdrapać to co jeszcze zostało. Eko patrioci są w pogotowiu.
Myśliwy Brone...
miesiąc temu
Kurki nie są wcale trawione przez ludzki organizm, mają jedynie walory smakowe i nic więcej !
Blondi
miesiąc temu
Grzyby generalnie mają bardzo dużo ważnych dla człowieka składników odżywczych. Są znakomitym śródłem naturalnej melatoniny (świetnie wpływa na sen). Są doskonałym źródłem witaminy D, a te suszone na słońcu wręcz fenomenalnym. Zawierają bardzo dużo selenu (więcej niż osławione orzechy brazylijskie). Są źródłem betaglukanów (działanie przeciwnowotworowe). Zawierają witaminę B. Oczywiście mowa o grzybach, a nie o pieczarkach. Pieczarek absolutnie nie powinno się jeść. Zawierają substancje, które są rakotwórcze i mutogenne. Powinny być wycofane ze sprzedaży. No ale lobby pieczarkowe jest bardzo silne, więc te informacje są dość skutecznie blokowane
starsza
miesiąc temu
Biorąc pod uwagę cenę kurek w markecie i na straganie / bo do lasu daleko/ pozostanę przy marchewce .
Zawsze
miesiąc temu
Słyszałam że grzyby nic nie mają oprócz walorów smakowych
Mikssol
miesiąc temu
Pro witamina A to nie witamina. To dopiero będzie witamina A ale zostanie jej ok 1/4 w organizmie. Kilkanaście razy więcej witaminy A jest w wątróbce. To tak ogólnie.
Zygi z Legnic...
miesiąc temu
Jeśli chodzi o grzyby, to tylko bocznia ki. Kiedyś sam uprawiałem/na własne po- trzeby/i uważam, że jest najlepszy z grzybów. Flaczki z boczniaka, to mistrz ostwo świata/tylko nie ten z marketów, bo to poślad/.
allonso07
2 miesiące temu
totalne bzdury kurka to grzyb taki sam jak inne jadalne i nie ma wartosci odzywczych tylko smakowe ,a do tego jak kazdy grzyb kumuluje w sobie wszystkie brudy brudy maszej cywilizacji w zleznosci od miejsca wiecej lub mniej. nie porownujmy z warzywami czy owocami nawet tymi ktore sa intensywnie sypane nawozami
Przepraszam
2 miesiące temu
Gdzie syn mógłby się wyspowiadać bo startuje na Ojca Chrzestnego ale nie ma bieżmowania 🤣
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić