Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zbija cukier i cholesterol. Ma więcej tej witaminy niż marchewka

52

Sezon na te grzyby rozpoczyna się w sezonie letnim, więc możemy się nimi delektować właśnie teraz. Kurki trudno pomylić z niejadalnymi gatunkami, posiadają charakterystyczny smak i aromat, ale to nie koniec listy ich walorów. Znajdziemy w nich również wiele cennych składników, dzięki którym wykazują liczne prozdrowotne właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto jeść kurki.

Zbija cukier i cholesterol. Ma więcej tej witaminy niż marchewka
Kurki są lepszym źródłem witaminy A (betakarotenu) niż marchewka czy pomidor (Licencjodawca, nobtis)

Kurka to tak naprawdę potoczna nazwa pieprznika jadalnego. Ten gatunek grzyba można spotkać na prawie wszystkich kontynentach w lasach iglastych i liściastych. Rośnie w okresie od czerwca do października. Kurka żółta spośród innych grzybów wyróżnia się łagodnym pieprzowym i korzennym smakiem, intensywnym zapachem, żółtym kolorem i charakterystycznym kształtem.

Znajdziemy w niej m.in.: białko, błonnik pokarmowy, hitinmannozę, witaminę A, C, E, witaminę z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Mało kto wie, że pieprznik jadalny zawiera więcej beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, niż marchewka czy pomidor. Jest również jednym z najbogatszych źródeł witaminy B1. Kurkę warto włączyć do swojego codziennego menu nie tylko z powodu walorów smakowych, ale również ze względu na szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości.

Cenne substancje zawarte w kurce wykazują właściwości przeciwzapalne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i antyoksydacyjne. Pieprznik jadalny pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Regularne sięganie po ten rarytas usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i zapobiega cukrzycy.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy kurki opóźniają proces starzenia się organizmu, a także chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych. Warto również wspomnieć, że kurka ma w sobie prawie 90 proc. wody, dlatego jest produktem niskokalorycznym. Niestety nie każdy może w pełni cieszyć się z dobroczynnych właściwości tych pysznych grzybów. Nie powinny ich jeść osoby cierpiące z powodu problemów trawiennych i dzieci, które nie ukończyły 7. roku życia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kawa w zamrażarce? Tych sposobów na przechowywanie żywności nie znałeś
Larwy zwalczą plastik. Nowy pomysł naukowców
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Grób Voita i Horowianki celowo zdewastowany? Turysta pokazał zdjęcia
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
"Smok Kampinoski". Niezwykły okaz w Parku Narodowym
Wprowadzono wysokie opłaty w polskich górach. Zła wiadomość dla narciarzy
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić