aktualizacja 

Majowy wysyp grzybów. Potężne zdziwienie w lasach

122

Nie musicie czekać na koniec wakacji czy też początek szkoły i wyglądać ciepłych deszczowych dni. Grzybiarze z powodzeniem mogą się wybrać na łowy już teraz! W lasach pełno jest jadalnych, a przede wszystkim smacznych grzybów. Przygotowaliśmy ich zestawienie.

Majowy wysyp grzybów. Potężne zdziwienie w lasach
Grzybiarze będą zadowoleni! (Pixabay)

Pogoda sprzyja grzybom

Majowa pogoda jest wymarzona dla grzybów. Wyższa temperatura sprzyja gatunkom, które zwykle rosną dopiero późnym latem czy też na jesieni.

Gwiazdą wiosennego grzybobrania są smardze. Pamiętajmy jednak, że przed zjedzeniem powinniśmy je obowiązkowo poddać obróbce termicznej. Delikatne i kruche grzyby, po przyrządzeniu mają lekko orzechowy smak.

Warto jednak pamiętać o tym, że są pod częściową ochroną. Jak podaje profil "Leśne WW", smardze można zbierać z terenu ogrodów, z upraw ogrodniczych, ze szkółek leśnych i terenów zieleni. Jednak ten ostatni termin bywa różnorodnie interpretowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby wykręcać czy wycinać? Leśnicy rozwiali wszelkie wątpliwości

Wszystkie smardze, które znajdują się poza określonymi terenami podlegają ochronie prawnej i nie ma możliwości ich zbierania.

W lasach znajdziecie teraz także podgrzybki brunatne, borowiki, boczniaki, bajecznie wyglądające czarki austriackie, gąsienice wiosenne, pieczarki łąkowe, szyszkówki świerkowe, żagiew łuskowata i żółciak siarkowy.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Przy tej okazji warto przypomnieć o podstawowych zasadach, jakie powinniśmy przestrzegać, aby nasze grzybobranie było bezpieczne.

Przede wszystkim zbierajmy jedynie te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni. Powinny to być wyrośnięte egzemplarze, które nie rosną w rowach czy na skraju drogi - grzyby wchłaniają zanieczyszczenia ze swojego otoczenia!

Na grzybobranie powinniśmy się też wybrać wyposażeni w koszyki, lub też pojemniki przepuszczające powietrze. Foliówki to bardzo zły pomysł, gdyż grzyby mogą się w nich zepsuć, co możemy przypłacić zatruciem.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić