Borówka amerykańska - przeciwwskazania i właściwości

12

Borówka amerykańska to słodki owoc w ciemnogranatowym kolorze. Można go spotkać w świerkowych i sosnowych lasach, jeść na surowo (po umyciu), bądź zrobić z niego przetwory. Ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, ale nie każdy może ją jeść. Komu odradza się jedzenie borówek?

Borówka amerykańska - przeciwwskazania i właściwości
Borówka amerykańska - przeciwwskazania i właściwości (Pixabay)

Borówka amerykańska (borówka czernica łac. Vaccinium myrtillus) to niewielkie owoce o kulistym kształcie i ciemnoniebieskiej barwie. Rośnie w lasach - głównie świerkowych i sosnowych. W środku ma soczysty miąższ. W smaku jest zazwyczaj słodka, czasami zdarzają się nieco bardziej kwaśne owoce. Nazywane one są także borówką czarną, czarną jagodą lub borówką europejską. 

Borówki można jeść w surowej albo przetworzonej wersji - doskonale sprawdzają się jako dżem lub sok. Mają wiele witamin, a regularne ich spożywanie wykazuje właściwości prozdrowotne.

Borówka amerykańska - właściwości

Borówka amerykańska ma niską zawartość cukru, jest idealna dla osób będących na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna. Szklanka wypełniona borówkami ma około 80 kcal. 100 gramów tego owocu to 84,2 g wody,0,74 g białka,0,33 g tłuszczu, a także 14,5 g węglowodanów, w tym: cukry, błonnik, potas, beta-karoten, luteina, cynk, mangan a także witaminy: witamina C, B5, E i K. 

Spożywanie borówki ma właściwości prozdrowotne. Jest skutecznym lekarstwem w przypadku kłopotów z trawieniem. Poza tym owoce borówki amerykańskiej działają przeciwzapalnie i wzmacniają naczynia krwionośne. Napary z tego owocu mają właściwości ściągające i moczopędne - podczas stanu zapalnego wykorzystuje się je do płukania jamy ustnej, a także pije dla łagodzenia problemów z pęcherzem.

Borówki zawierają cenne flawonoidy, które wpływają na usprawnienie pracy mózgu, to zaś przekłada się na poprawę pamięci i zapobieganiu zachorowania na Alzheimera. Owoc ten stanowi źródło przeciwutleniaczy, wykazujących działanie przeciwnowotworowe. Borówki to także wsparcie dla funkcjonowania narządu wzroku. Wysoka zawartość fitosteroli wpływa na obniżanie poziomu złego cholesterol i ciśnienia tętniczego.

Systematycznie spożywanie borówek zmniejsza stres, a także przyczynia się do zwiększania ochrony przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Warto także wspomnieć, że jest polecanym owocem dla przyszłych mam. Jako źródło kwasu foliowego ma pozytywny wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Zaleca się, by borówkę jadły kobiety planujące zajście w ciążę, będące w ciąży, a także mamy karmiące piersią.

Borówka amerykańska - przeciwwskazania

Nie ma określonych norm co do bezpiecznej ilości borówki amerykańskiej. Jak w każdym przypadku trzeba mieć na uwadze fakt, że zbyt duża ilość najbardziej zdrowych produktów może być szkodliwa dla organizmu. Najlepiej w kwestii ilości zachować umiar. A komu odradza się spożywanie borówek?

Borówek nie mogą przede wszystkim jeść osoby z alergią. Mimo tego, że alergia na ciemnogranatowe owoce zdarza się o wiele rzadziej niż w przypadku truskawek, to jednak może pojawić się u każdego z nas. Sama w sobie borówka nie ma dużo alergizujących właściwości, ale przeważnie występuje u osób wrażliwych na salicylany. Taka alergia może pojawić się nagle i mieć objawy, które łatwo przypisać innym chorobom. Najczęściej wśród objawów alergii pojawiają się bóle brzucha i głowy, wysypka i problemy z oddychaniem.

Jedzenie borówek nie będzie wskazane dla osób z wysokim potasem, co wiąże się z funkcjonowaniem nerek, np. może spowodować ich niewydolność. Wysoki potas oznacza konieczność ograniczenia w diecie wielu owoców i warzyw – stosowania tzw. diety ubogopotasowej. Dużą zawartość potasu oprócz borówek mają także truskawki i czereśnie. 

Niekiedy z borówek muszą zrezygnować (lub mocno je ograniczyć) osoby z nietolerancją fruktozy. Ta dolegliwość może powodować szereg objawów ze strony przewodu pokarmowego. W celu sprawdzenia, czy mamy do czynienia z nietolerancją, należy wykonać specjalne testy oddechowe.

Zdarza się, że borówka wchodzi w interakcje z niektórymi lekami i ich składnikami. Zazwyczaj takie interakcje są niegroźne, ale najczęściej pojawiają się w zestawieniu z lekami przeciwcukrzycowymi, psychotropowym lekiem buspironem i przeciwzapalnym flurbiprofenem.

Borówki - jak je jeść?

Borówki najlepiej smakują na surowo - spożywane w formie nieprzetworzonej zachowują najwięcej właściwości zdrowotnych. Trzeba jednak pamiętać, by przed zjedzeniem dokładnie je umyć, najlepiej pod ciepłą wodą. Dla zdrowia będą dobre również wszelkie przetwory, mimo tego, że przetwarzanie w pewnym stopniu może pozbawić owoce składników aktywnych. Najwięcej cennych właściwości owoce tracą podczas procesu gotowania i przyrządzania soków za pomocą sokowirówki. Chcąc zachować jak najwięcej wartości, trzeba zasypać owoce cukrem.

Zobacz także: Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków
Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić