Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Najlepsza dla jelit. Pomoże nie tylko na zaparcia

4

Orzeźwiający, słodko-kwaśny smak marakui wspaniale komponuje się z deserami, zbyt często nie jest więc kojarzony ze zdrowiem. Niesłusznie — marakuja, zwana też passiflorą lub "męczennicą lekarską" jest bombą witaminową, której spożywanie przynosi organizmowi ogrom zdrowotnych korzyści. Na stałe powinna wejść do naszych jadłospisów!

Najlepsza dla jelit. Pomoże nie tylko na zaparcia
Jakie właściwości ma marakuja? (Licencjodawca, Yurou Guan,关煜柔)

Marakuja jest źródłem błonnika, witamin C i A, potasu, żelaza, miedzi i magnezu. Co, poza egzotycznym smakiem, ma nam do zaoferowania?

Korzyści zdrowotne z jedzenia marakui

Wsparcie układu pokarmowego. Marakuja jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Błonnik odpowiada za uczucie sytości, pomaga w regulacji rytmu wypróżnień i promuje wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.

Wzmocnienie układu odpornościowego. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni przed działaniem wolnych rodników i zwiększa produkcję białych krwinek, marakuja wzmacnia układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grejpfruty i jabłka przeciwdziałają zanikom pamięci na starość. Twój mózg ci podziękuje

Wsparcie zdrowia serca. Marakuja jest bogata w fitosterole, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawiera również sporo potasu (więcej niż pomidor), który jest minerałem wspomagającym regulację płynów w organizmie, przeciwdziałającym wzrostowi ciśnienia krwi, zmniejszającym ryzyko rozwoju chorób serca i pomagającym utrzymać jego regularny rytm.

Wzmocnienie kości, mięśni i układu nerwowego. Wspomniany wyżej potas wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni, pomaga w zapobieganiu utraty masy kostnej i zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych.

Wsparcie zdrowia oczu. Marakuja jest źródłem witaminy A i beta-karotenu, które są kluczowe dla zdrowia oczu. Mogą pomóc w zapobieganiu starzeniu się oczu i zmniejszać ryzyko rozwoju zaćmy lub degeneracji plamki żółtej.

Marakuja jest stosunkowo niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Prawie ¼ jej zawartości stanowią jednak węglowodany, z czego połowa to cukry proste – diabetycy nie powinni jej więc spożywać w nadmiernych ilościach.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić