Milena Górecka| 

Chronią przed cukrzycą, poprawiają pamięć. Jedz garść każdego dnia

31

Orzechy laskowe, choć maleńkie, kryją w sobie ogromną moc składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Oto cztery kluczowe właściwości orzechów laskowych, które sprawiają, że warto włączyć je do swojej codziennej diety.

Chronią przed cukrzycą, poprawiają pamięć. Jedz garść każdego dnia
Jakie właściwości mają orzechy laskowe? (Licencjodawca, IsabelPavia)

Składniki odżywcze orzechów laskowych

Orzechy laskowe są bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, potasu, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, żelaza, fosforu, manganu, cynku oraz miedzi.

Poprawa pamięci i koncentracji

Orzechy laskowe są bogatym źródłem witamin z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, wspierając tym samym pamięć i koncentrację. Zawarty w orzechach magnez wpływa na aktywność synaps, co przyczynia się do poprawy przewodzenia impulsów nerwowych, a tym samym do lepszej pracy mózgu. Poza tym nienasycone kwasy tłuszczowe utrzymują prawidłową strukturę błon komórkowych neuronów.

Regulacja stężenia cukru we krwi

Orzechy laskowe są źródłem błonnika, który pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. Zawarte w orzechach witaminy z grupy B oraz magnez wspierają prawidłową pracę insuliny, a nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają wrażliwość komórek na insulinę, co jest kluczowe dla utrzymania równowagi glikemicznej.

Wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego

Orzechy laskowe są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL, co wspiera układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, zawarte w orzechach witaminy z grupy B, a także magnez, potas i cynk regulują ciśnienie krwi, zapobiegając nadciśnieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Groźne pleśnie w orzechach. Chwila nieuwagi może wiele kosztować

Wzmocnienie kości i zębów

Orzechy laskowe są bogatym źródłem magnezu, który wspomaga wchłanianie wapnia - również obecnego w orzechach - kluczowego dla gęstości i wytrzymałości kości oraz zębów. Fosfor współpracuje z wapniem, nadając kościom i zębom twardość, a mangan, obecny w orzechach, jest ważny dla ich prawidłowego rozwoju.

Regularne spożywanie orzechów laskowych oferuje również szereg innych właściwości zdrowotnych, m.in. chroni przed anemią i wspiera odporność. Warto więc włączyć je do swojej diety - chociażby w charakterze codziennej przekąski.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić