Nie wolno na nim smażyć. Dziurawi jelita, sprzyja miażdżycy

Eksperci ostrzegają, by do minimum ograniczyć spożywanie smażonych potraw. Jednak w przypadkach, kiedy jest to niemożliwe, warto wybrać tłuszcz, który będzie do tego najlepszy. Niestety Polacy wciąż używają do smażenia produktów, które się do tego nie nadają. Co więcej, podczas obróbki w wysokich temperaturach mogą wytwarzać toksyczne związki. Omijaj je z daleka.

Najgorszy olej do smażeniaNajgorszy olej do smażenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | OlgaVolodina2 / 500px

Smażenie negatywnie wpływa na naszą sylwetkę, gdyż znacząco podnosi kaloryczność potraw, które przygotowujemy. Ten rodzaj obróbki żywności ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, m.in. na układ sercowo-naczyniowy czy pokarmowy - może dziurawić jelita, czyli powodować ich nieszczelność. Chociaż smażone potrawy mają wyjątkowy smak i kuszą nas swoim zapachem, to mogą powodować zgagę, niestrawność, bóle brzucha, uczucie ciężkości na żołądku, odbijanie się i bolesne skurcze jelit.

Ograniczenie smażonych dań jest też kluczowe w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie takich produktów wiąże się też z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, który zwiększa ryzyko udaru czy miażdżycy.

A jednak Polakom trudno zrezygnować z tego rodzaju obróbki żywności. Jeśli jednak już zdecydujemy się na smażonego kurczaka, naleśniki, pierogi czy krokiety warto wiedzieć, które tłuszcze nie nadają się do przygotowania potraw w wysokich temperaturach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Do smażenia lepiej nie używać oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Chociaż to doskonały tłuszcz do konsumowania na zimno, gdyż zawiera szereg cennych właściwości prozdrowotnych i jest jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, to pod wpływem wysokich temperatur mogą się wytwarzać rakotwórcze związki.

Do obróbki w wysokich temperaturach nie nadaje się też olej lniany, chociaż zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ma niską temperaturę dymienia przez co podczas smażenia nienasycone kwasy przekształcają się w kancerogenne substancje. Lepiej nie smażyć też na oleju z pestek dyń, oleju z ostropestu czy z pestek winogron. Podczas smażenia w toksyczną bombę zamienia się również olej sojowy oraz kukurydziany.

Wybrane dla Ciebie
Katastrofalne skutki cyklonu na rajskiej wyspie. Wciąż szukają 214 osób
Katastrofalne skutki cyklonu na rajskiej wyspie. Wciąż szukają 214 osób
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan