Nie wolno na nim smażyć. Dziurawi jelita, sprzyja miażdżycy

Eksperci ostrzegają, by do minimum ograniczyć spożywanie smażonych potraw. Jednak w przypadkach, kiedy jest to niemożliwe, warto wybrać tłuszcz, który będzie do tego najlepszy. Niestety Polacy wciąż używają do smażenia produktów, które się do tego nie nadają. Co więcej, podczas obróbki w wysokich temperaturach mogą wytwarzać toksyczne związki. Omijaj je z daleka.

Najgorszy olej do smażeniaNajgorszy olej do smażenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | OlgaVolodina2 / 500px

Smażenie negatywnie wpływa na naszą sylwetkę, gdyż znacząco podnosi kaloryczność potraw, które przygotowujemy. Ten rodzaj obróbki żywności ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, m.in. na układ sercowo-naczyniowy czy pokarmowy - może dziurawić jelita, czyli powodować ich nieszczelność. Chociaż smażone potrawy mają wyjątkowy smak i kuszą nas swoim zapachem, to mogą powodować zgagę, niestrawność, bóle brzucha, uczucie ciężkości na żołądku, odbijanie się i bolesne skurcze jelit.

Ograniczenie smażonych dań jest też kluczowe w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie takich produktów wiąże się też z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, który zwiększa ryzyko udaru czy miażdżycy.

A jednak Polakom trudno zrezygnować z tego rodzaju obróbki żywności. Jeśli jednak już zdecydujemy się na smażonego kurczaka, naleśniki, pierogi czy krokiety warto wiedzieć, które tłuszcze nie nadają się do przygotowania potraw w wysokich temperaturach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Do smażenia lepiej nie używać oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Chociaż to doskonały tłuszcz do konsumowania na zimno, gdyż zawiera szereg cennych właściwości prozdrowotnych i jest jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, to pod wpływem wysokich temperatur mogą się wytwarzać rakotwórcze związki.

Do obróbki w wysokich temperaturach nie nadaje się też olej lniany, chociaż zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ma niską temperaturę dymienia przez co podczas smażenia nienasycone kwasy przekształcają się w kancerogenne substancje. Lepiej nie smażyć też na oleju z pestek dyń, oleju z ostropestu czy z pestek winogron. Podczas smażenia w toksyczną bombę zamienia się również olej sojowy oraz kukurydziany.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?