Oto 3 najzdrowsze polskie warzywa. Znasz je wszystkie?

Warzywa to skarbnica cennych witamin i minerałów. Ich stała obecność w naszym jadłospisie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie, a także uchroni przed rozwojem wielu chorób. Oto trzy polskie warzywa, które są najzdrowsze.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Burak - najzdrowsze polskie warzywo

Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Można z nich przyrządzić barszcz, zrobić chipsy, sok, smoothie i puree. Te warzywa nie tylko świetnie sprawdzają się w kuchni, ale również posiadają szereg prozdrowotnych właściwości.

Można w nich znaleźć kwas foliowy, witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, wapń. Poza tym błonnik pokarmowy zawarty w burakach wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy.

Regularne spożywanie buraków jest polecane osobom, które cierpią na anemię. Dzięki zawartości betainy, buraki redukują stężenie homocysteiny w organizmie. Nadmiar tego aminokwasu zwiększa ryzyko zawału serca, miażdżycy, osteoporozy i Alzheimera. Z kolei odpowiednia ilość betainy poprawia pracę nerek i wątroby. Witamina B1 obecna w burakach wpływa pozytywnie na pracę mięśni i wspomaga pracę mózgu.

Kapusta zajmuje drugie miejsce

Kapusta powinna być ona na stałe obecna w naszym jadłospisie ze względu na* małą ilość kalorii* i zwartość cennych witamin i minerałów.

Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, sodu, wapnia, manganu i żelaza. Żeby w pełni wykorzystać jej zdrowe właściwości, najlepiej zrobić z niej surówkę lub sok, który jest silną bronią w walce z pasożytami i chorobą wrzodową.

Poza tym kapusta pomaga na chore stawy, obrzęki oraz wzmacnia odporność i kondycję zdrowotną skóry włosów i paznokci.

Cebula

Cebula to doskonały dodatek do wielu potraw, a także naturalny lek na różnego rodzaju dolegliwości.

Wywar z cebuli pomaga na choroby reumatyczne. Syrop cebulowy skutecznie łagodzi objawy przeziębienia, a bulion jest zalecany osobom, które skarżą się na zapalenie gardła. W cebuli występuje witamina C, magnez, siarka, fosfor, krzem oraz cynk.

Cebula pomaga na wrzody, zaparcia, trądzik i obniża ciśnienie. Jedzenie odpowiednich ilości cebuli zmniejsza ryzyko miażdżycy i raka jelita grubego. Zdecydowanie najzdrowsza jest cebula spożywana na surowo.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków