Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Zakazany do smażenia. Wydziela rakotwórcze związki, zapycha tętnice

1020

Smażenie na tłuszczu nie tylko podnosi kaloryczność potraw, ale może też zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wszystko zależy od tego, jakiego tłuszczu używamy w naszej kuchni. Oto trzy rodzaje, których lepiej unikać.

Zakazany do smażenia. Wydziela rakotwórcze związki, zapycha tętnice
Nie każdy olej nadaje się do smażenia (Sergii Kolesnikov)

Margaryna

Margaryna to produkt, którego lepiej nie używać do smażenia potraw, ze względu na obecność kwasów tłuszczowych trans pochodzenia przemysłowego. Te izomery powstają podczas procesu utwardzania olejów roślinnych i są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.

Znacznie podnoszą poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, a także obniżają stężenie dobrego cholesterolu HDL w organizmie. Dlatego regularne smażenie ulubionych dań na margarynie zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, past kanapkowych czy ugotowanych warzyw. Używanie jej do smażenia nie jest najlepszym pomysłem. Jest to produkt o niskiej temperaturze dymienia. Mięso smażone oliwie z oliwek szybko się przypali, co może przyczynić się do powstawania kancerogennych substancji.

Olej lniany

Olej lniany jest bogatym źródłem bezcennych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Ten rodzaj oleju powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Wspiera prawidłową pracę układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego, usprawnia proces trawienny i pomaga w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych jelit.

Mimo wielu walorów zdrowotnych produkt ten nie nadaje się do smażenia. Ma niską temperaturę dymienia i szybko rozkłada się podczas smażenia. Obecne w nim kwasy nienasycone poddane obróbce termicznej, zmieniają się w szkodliwe, rakotwórcze substancje. Kwas alfa-linolenowy bardzo szybko się utlenia i wytwarza niebezpieczne dla naszego organizmu nadtlenki. Jeżeli chcemy uniknąć miażdżycy i innych chorób układu, olej lniany lepiej dodajmy do sałatki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić