Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kornelia Ramusiewicz
|

Zakazany do smażenia. Wydziela rakotwórcze związki, zapycha tętnice

389
Podziel się:

Smażenie na tłuszczu nie tylko podnosi kaloryczność potraw, ale może też zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wszystko zależy od tego, jakiego tłuszczu używamy w naszej kuchni. Oto trzy rodzaje, których lepiej unikać.

Zakazany do smażenia. Wydziela rakotwórcze związki, zapycha tętnice
Nie każdy olej nadaje się do smażenia (Sergii Kolesnikov)

Margaryna

Margaryna to produkt, którego lepiej nie używać do smażenia potraw, ze względu na obecność kwasów tłuszczowych trans pochodzenia przemysłowego. Te izomery powstają podczas procesu utwardzania olejów roślinnych i są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.

Znacznie podnoszą poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, a także obniżają stężenie dobrego cholesterolu HDL w organizmie. Dlatego regularne smażenie ulubionych dań na margarynie zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, past kanapkowych czy ugotowanych warzyw. Używanie jej do smażenia nie jest najlepszym pomysłem. Jest to produkt o niskiej temperaturze dymienia. Mięso smażone oliwie z oliwek szybko się przypali, co może przyczynić się do powstawania kancerogennych substancji.

Olej lniany

Olej lniany jest bogatym źródłem bezcennych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Ten rodzaj oleju powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Wspiera prawidłową pracę układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego, usprawnia proces trawienny i pomaga w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych jelit.

Mimo wielu walorów zdrowotnych produkt ten nie nadaje się do smażenia. Ma niską temperaturę dymienia i szybko rozkłada się podczas smażenia. Obecne w nim kwasy nienasycone poddane obróbce termicznej, zmieniają się w szkodliwe, rakotwórcze substancje. Kwas alfa-linolenowy bardzo szybko się utlenia i wytwarza niebezpieczne dla naszego organizmu nadtlenki. Jeżeli chcemy uniknąć miażdżycy i innych chorób układu, olej lniany lepiej dodajmy do sałatki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(389)
marekplochock...
4 miesiące temu
Do smażenia należy dodawać olejów które mają wysoką temperaturę spalania mogą nagrzewać się do bardzo dużych temperatur wszystko zależy od (rodzaju tłoczenia też) bez dymienia są takie oleje wszystko pisze na ulotkach tych olejów na przykład olej słonecznikowy i tym podobne. Nie należy z pewnością używać do smażenia oleju palmowego bez względu na temperaturę spalania jest po prostu szkodliwy po podgrzaniu także margaryna jest bardzo zła już zdrowszy jest smalec i masło ale nie należy używać często raz na dłuższy czas nie zaszkodzi chociaż też nie pomoże. Ale najważniejsze jest jeśli chodzi o oleje aby były dobrej jakości i nie wolno używać olejów już raz zużytych nie ma nic gorszego dla zdrowia niż użyty przepalony olej a często tak robią bary i restauracje o złej reputacji wiadomo tylko dla zysków a reszta to milczenie. 🐬
Waldek
4 miesiące temu
Olej ryżowy jest idealny do smażenia. Ma bardzo wysoka temperaturę "palenia" oraz idealny smak
098
4 miesiące temu
Do smazenia uzywam: oleju kokosowego, smalcu gesiego i wieprzowego😊😊
Kiki
4 miesiące temu
Siergiej Ławrow jest bardzo mądrym politykiem. On wie że jeżeli amerykanie wejdą na Ukrainę to zaczną ja bombardować tak jak to zawcze robią. Oczywiście z przewagą wojsk innych państw. Niech żadne państwo nalezace do Nato nie da się wkręcić tym strasznym draniom i mordercom. Chcą wojny niech biją się na swim podwórku. Wara od Europy i Azji. Dosyć już narobili tu spustoczenia i wymordowali miliony niewinnych ludzi.
Kudłaty
4 miesiące temu
Ja osobiście smażę na dobrym oleju rzepakowym (są różne) sztuka smażenia polega na tym by tego oleju nie przypalać,, tego trzeba się nauczyć, patelnia też ma wpływ, po smażeniu olej wylewam żółty nie czarny,
Ada
4 miesiące temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii I biochemii naprawdę warto
Tangerinedrea...
4 miesiące temu
Jedna z najzdrowszych diet na świecie - śródziemnomorska opiera się między innymi na oliwie z oliwek.A co południowcy używają do smażenia ? tylko i wyłącznie oliwy z oliwek ! i żyją długo ciesząc się znakomitym zdrowiem więc nie opowiadajcie farmazonów bo się kompromitujecie .
Sitt po
4 miesiące temu
Najlepszy jest palmowy, który wpychają wszędzie gdzie się da !!!!
Docent Furman
4 miesiące temu
Dieta dieta a potem jeta!
Art
4 miesiące temu
Ja tam smaze na oleju rycynowym z apteki to chociaz jelita mi dobrze przeczyszcza dwa w jednym haha
Czadowo vatov...
4 miesiące temu
Smalec stopiony ze sloniny a nie oleje z marketow spryskane glifosatem
...
4 miesiące temu
Jestem ciekawa czy ten redaktor w ogóle kiedyś wszedł do kuchni, podczas gotowania obiad
lenolmak@gmai...
4 miesiące temu
Ciekawy jestem ile ten redaktorek wziął kasy za pisanie takich bzdur.
Mapak
4 miesiące temu
Oj oj oj z tą oliwą to brednie, niska temperatura dymienia? Wręcz przeciwnie. Zachęcam piszącego ten artykuł do zapoznania się za faktami
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić