aktualizacja 

Powoduje miażdżycę i zawał. Kardiolodzy biją na alarm

18

Dbając o zdrowie naszego serca kluczowe jest, aby regularnie podejmować aktywność fizyczną, unikać używek i stosować odpowiednią dietę. Kardiolodzy od dawna ostrzegają, że pewne produkty spożywcze mogą znacząco zwiększać ryzyko chorób układu krążenia. Sprawdź, o które z nich chodzi.

Powoduje miażdżycę i zawał. Kardiolodzy biją na alarm
Powoduje miażdżycę i zawał. Kardiolodzy biją na alarm (Adobe Stock)

Lody

To bez wątpienia jeden z najbardziej uwielbianych deserów, zwłaszcza w sezonie letnim. Choć skład lodów nie budzi większych obaw, to nie można zapominać, że te mrożone przysmaki są źródłem pustych kalorii. Dodatkowo często zawierają duże ilości cukru i utwardzany olej palmowy. Zbyt duża ilość tych składników może prowadzić do nadwagi, cukrzycy, zawałów serca oraz miażdżycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, które zapobiegają miażdżycy

Czerwone mięso

Spożywanie czerwonego mięsa również może negatywnie wpłynąć na nasz układ krążenia. To kwestia przede wszystkim jednego składnika. Wieprzowina, wołowina czy jagnięcina zawierają znaczne ilości tłuszczów nasyconych. Szkodliwe jest zwłaszcza przetworzone mięso jak szynka, parówki, bekon, pasztet, salami czy konserwy mięsne. Aby zadbać o serce, warto zamiast nich sięgać po chude białe mięso lub tłuste ryby morskie.

Smażone potrawy

Smażenie jedzenia, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, jest jednym z najgorszych sposobów przygotowywania potraw. Frytki, hamburgery, placki ziemniaczane czy steki smażone w ten sposób zawierają dużo tłuszczów trans, które zwiększają poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Regularne spożywanie tych potraw prowadzi do miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu. To jeden z elementów naszej diety, który zdecydowanie powinniśmy ograniczyć.

Żywność bogata w sól

Sól, znana jako "biała śmierć", jest obecna niemal w każdym produkcie. Aby uniknąć problemów z układem krążenia, nadwagi i nowotworów, warto zastąpić ją zdrowymi przyprawami oraz uważnie czytać etykiety produktów spożywczych. To właśnie na nich znajdziemy szereg informacji na temat zawartości soli w interesujących nas artykułach.

Alkohol i napoje energetyczne

Spożycie alkoholu na wpływ na szereg elementów naszego ciała. Od dawna wiadomo, że nadmiar alkoholu niszczy wątrobę, ale również negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Podobnie działają popularne napoje energetyczne, które mogą zaburzać rytm serca i podnosić ciśnienie tętnicze, mimo że są bezalkoholowe.

Odstawienie alkoholu może przynieść natychmiastowe korzyści dla naszego zdrowia. Warto także omijać napoje energetyczne z obniżoną zawartością kofeiny, które niedawno pojawiły się na rynku - one także w zły sposób wpływają na stan naszego zdrowia.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić