Materiał Sponsorowany przez SwissLaser | 
aktualizacja 

Wpływ diety na kondycję wzroku

Zbyt często uznajemy, że za nasze zdrowie mają wpływ wyłącznie czynniki zewnętrzne. Smarujemy skórę kremem i do pracy przy komputerze nakładamy okulary ze szkłami wzbogaconymi w filtr światła niebieskiego, ale zapominamy, że całe nasze ciało wymaga też wsparcia od środka. Co to znaczy?

Wpływ diety na kondycję wzroku
(materiały partnera)

To znaczy, że ważne jest to co jemy, a czego sobie odmawiamy. Źle skomponowana dieta, uboga w witaminy i minerały, bazująca na wysoko przetworzonej żywności wpływa na pogorszenie się wzroku. 

Dieta sprzyjająca dobrej kondycji wzroku nie musi być szczególnie wyrafinowana, ale ważne, żeby znalazły się w niej konkretne witaminy, minerały oraz inne składniki, których dobroczynne działanie zostało naukowo potwierdzone.

Chcesz zapobiec obumieraniu komórek, które budują tkankę gałek ocznych? 

Sięgaj po produkty bogate w przeciwutleniacze. Właściwości przeciwutleniające mają:

  • Witamina E, którą znajdziesz np. w olejach roślinnych, migdałach, jajkach, marchwi, brukselce, orzechach, kiełkach pszenicy a także w zielonych warzywach. Chroni ona soczewkę przed mętnieniem, plamkę żółtą przed zwyrodnieniem oraz wzmacnia naczynia krwionośne. 
  • Witamina C, w którą bogate są cytrusy, natka pietruszki, brokuły, pomidory oraz brukselka. Regularne spożywanie witaminy C zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy nawet o 60%.
  • Luteina, czyli żółty barwnik ksantofilowy z grupy karotenoidów, występujący głównie w zielonych warzywach, takich jak jarmuż czy szpinak a także w kiełkach zbóż, jajkach, natce pietruszki, nektarynkach, czarnych porzeczkach i awokado. Działanie luteiny można porównać do działania filtra UV.
  • Zeaksantyna, czyli izomer (bliźniaczy związek chemiczny) luteiny. Znajdziesz go w zielonych warzywach, kukurydzy, dyni, arbuzie, jagodach goji a także w żółtku.

Obydwa ksantofile, czyli luteina i zeaksantyna znajdują się w siatkówce oka, a ich największe stężenie znajdziemy w tzw. plamce żółtej. Stałe zasilanie oka w te dwie substancje gwarantuje jego ochronę przed promieniowaniem UV, szkodliwym działaniem światła niebieskiego a także jest elementem profilaktyki takich chorób jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Specjaliści są zdania, że luteina i zeaksantyna powinny być dostarczane w diecie albo suplementowanie razem, co zapewnia uzyskanie efektu zwanego synergizmem hiperaddycyjnym. Polega on na tym, że w konkretnej sytuacji dwie substancje użyte razem zadziałają silniej niż gdyby zastosowano tylko jedną z nich. 

Co jeszcze powinno znaleźć się w diecie dobrej dla zdrowia oczu?

  • Witamina A, którą znajdziesz w nabiale, rybach, owocach i warzywach. Odpowiada ona za dobre widzenie w dzień i w nocy.
  • Witamina D, którą znajdziemy w rybach (tuńczyku, łososiu, dorszu, śledziu, makreli, sardynkach), tranie i w nabiale. Bierze ona udział w regulacji ciśnienia wewnątrz gałki ocznej. 
  • Cynk, którego dużo jest w pestkach dyni oraz słonecznika, jajkach, pełnoziarnistym pieczywie oraz rybach. Bierze on udział w tworzeniu pigmentów wzrokowych w siatkówce, dlatego jego niedobór cynku może prowadzić do tzw. ślepoty nocnej.
  • Miedź, obecna w produktach pełnoziarnistych, orzechach, ryżu naturalnym, podrobach i suszonych owocach. Zapewnia ona odpowiednią trwałość naczyń krwionośnych oka i wzmocnienie nerwu wzrokowego. 
  • Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe Omega-3 EPA i DHA, czyli tzw. zdrowe tłuszcze. Są one niezbędne z uwagi na fakt, że witaminy A i E, są rozpuszczalne w tłuszczach, a także dlatego, że pomagają osobom chorującym na przewlekły zespół suchego oka, mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia retinopatii cukrzycowej i są skuteczne w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej.

Starannie zaplanowana dieta pomaga utrzymać nasze oczy w optymalnym stanie oraz zachować ostrość wzroku na wysokim poziomie. Obok wspomnianej żywności wysoko przetworzonej, powinniśmy unikać też tłuszczów zwierzęcych i cukru. 

Warto również zadbać o nawodnienie organizmu. Kiedy zapominamy o regularnym sięganiu po wodę, oczy zaczynają wysychać, piec, zmniejsza się ilość i skład filmu łzowego, a śluzówka staje się bardziej podatna na urazy.

Materiał Sponsorowany przez SwissLaser
Autor: Artykuł Sponsorowany
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić