Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na diabelską sałatkę. Zrobisz ją z resztek po wczorajszym obiedzie

3

Wraz z latem przyszedł czas na grillowanie i częstsze spotkania z przyjaciółmi. Wtedy zawsze pojawia się problem - co zaserwować gościom? Mamy pewien pomysł - sycąca i pyszna sałatka "diabelska" z pewnością zasmakuje wszystkim. W dodatku do jej przygotowania możecie wykorzystać resztki z wczorajszego obiadu!

Przepis na diabelską sałatkę. Zrobisz ją z resztek po wczorajszym obiedzie
Przepis na diabelską sałatkę (Getty Images, Richard Rudisill)

Jeśli brakuje wam już pomysłów na potrawy, którymi na przyjęciach czy zwykłych letnich "posiadówkach" przy grillu najedzą się wszyscy goście i domownicy, spieszymy z pomocą. "Diabelska" sałatka na pewno was nie zawiedzie. Dzięki aromatycznym przyprawom ma niepowtarzalny smak, a połączenie mięsa i warzyw sprawia, że jest także bardzo sycąca. Dużym plusem dania jest to, że możemy wykorzystać do niej resztki z poprzedniego obiadu.

Przepis na diabelską sałatkę. Potrzebne składniki

  • 200 g pieczonego mięsa z poprzedniego obiadu (może być to np. wołowina, kurczak czy kaczka)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • Mały kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól, pieprz do smaku

Przepis na diabelską sałatkę. Sposób przygotowania

  • Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w cienkie paseczki
  • Z papryki i chilli wyciągnij gniazda nasienne i również pokrój w cienkie paski, cebule pokrój w piórka
  • Czosnek i imbir drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę
  • Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć wszystkie warzywa i podsmaż, aż lekko zmiękną
  • Dodaj sos sojowy, ocet i miód i wszystko podduś przez kilka minut
  • Warzywa dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem
  • Mięso poszarp dwoma widelcami na małe kawałki, dorzuć do warzyw i wszystko jeszcze przez chwilę posmaż

Sałatkę podawaj na ciepło lub zimno. Dla lepszej prezencji i smaku możesz posypać ją świeżymi ziołami, np. posiekaną pietruszką lub kolendrą. Smacznego!

Zobacz także: Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić