Jeśli brakuje wam już pomysłów na potrawy, którymi na przyjęciach czy zwykłych letnich "posiadówkach" przy grillu najedzą się wszyscy goście i domownicy, spieszymy z pomocą. "Diabelska" sałatka na pewno was nie zawiedzie. Dzięki aromatycznym przyprawom ma niepowtarzalny smak, a połączenie mięsa i warzyw sprawia, że jest także bardzo sycąca. Dużym plusem dania jest to, że możemy wykorzystać do niej resztki z poprzedniego obiadu.
Przepis na diabelską sałatkę. Potrzebne składniki
- 200 g pieczonego mięsa z poprzedniego obiadu (może być to np. wołowina, kurczak czy kaczka)
- 2 czerwone cebule
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- Mały kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Sól, pieprz do smaku
Przepis na diabelską sałatkę. Sposób przygotowania
- Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w cienkie paseczki
- Z papryki i chilli wyciągnij gniazda nasienne i również pokrój w cienkie paski, cebule pokrój w piórka
- Czosnek i imbir drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę
- Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć wszystkie warzywa i podsmaż, aż lekko zmiękną
- Dodaj sos sojowy, ocet i miód i wszystko podduś przez kilka minut
- Warzywa dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem
- Mięso poszarp dwoma widelcami na małe kawałki, dorzuć do warzyw i wszystko jeszcze przez chwilę posmaż
Sałatkę podawaj na ciepło lub zimno. Dla lepszej prezencji i smaku możesz posypać ją świeżymi ziołami, np. posiekaną pietruszką lub kolendrą. Smacznego!
Czytaj także: Przepis na banalne i pyszne śniadanie. Jajka po turecku