Odór zdradza chorobę. Objawy potęgują niektóre produkty

Zapach naszego potu zależny jest od czynników hormonalnych, diety i stanu zdrowia. O ile "octowy" zapach potu bywa skorelowany z cukrzycą, o tyle rybny zapach potu świadczy o chorobie dużo rzadszej. Czy da się ją wyleczyć? I jak poradzić sobie z wynikającym z niej rybnym zapachem?

Shot of a handsome young man smelling his armpits
Shot of a handsome young man smelling his armpits
Beyhes EvrenRybi zapach zwiastuje groźną chorobę
Źródło zdjęć: © Getty Images | mutlu bir kare
Katarzyna Chudzik

Trimetyloaminuria - zespół rybiego odoru

Objawy trimetyloaminurii obejmują wydzielanie charakterystycznego, silnego zapachu ryby z oddechu, potu i moczu. To rzadka genetyczna choroba metaboliczna, która częściej pojawia się u kobiet niż u mężczyzn i której objawy mogą pojawić się zarówno tuż po narodzinach, jak i dopiero w okresie dorastania. Do jej wystąpienia konieczne jest odziedziczenie nieprawidłowych genów po obojgu rodzicach.

Trimetyloaminuria może mieć negatywny wpływ na jakość życia pacjentów, prowadząc do ostracyzmu, utraty pewności siebie i trudności w relacjach interpersonalnych.

Na czym polega trimetyloaminuria?

Trimetyloaminuria pojawia się wtedy, gdy organizm boryka się z defektem enzymu FMO3 (monooksygenazy zawierającej flawinę), odpowiedzialnego za przekształcenie trimetyloaminy (TMA) i wydalenie jej z organizmu.

Trimetyloamina (TMA) jest organicznym związkiem chemicznym, występującym naturalnie w organizmach wielu zwierząt, roślinach i bakteriach, który ma charakterystyczny zapach rybny. Nieprawidłowości w działaniu enzymu FMO3 prowadzą do nagromadzenia się tego związku w organizmie, powodując zapachowe skutki uboczne.

Dieta osób z trimetyloaminurią

Nie znamy jeszcze skutecznej metody zapobiegania trimetyloaminurii, terapia opiera się więc na zmniejszeniu spożycia trimetyloaminy w diecie.

Osoby borykające się z tą zespołem rybiego odoru powinny unikać niektórych ryb i owoców morza (tuńczyk, makrela, łosoś, śledź i krewetki), jajek, produktów fermentowanych (kiszone ogórki i kapusta kefir, jogurt, tempeh), niektórych warzyw (brokuły, brukselka, kapusta i szpinak), czerwonego mięsa i roślin strączkowych. Spożywanie tych pokarmów może prowadzić do zwiększonej produkcji TMA i nasilenia objawów.

Ważne jest również utrzymanie higieny osobistej (zaleca się stosowanie środków do mycia o kwaśnym odczynie, to jest mających pH od 5,5 do 6,5) i psychicznej – w przypadku trimetyloaminurii wsparcie psychologa lub psychoterapeuty może okazać się nieocenione.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"