Milena Górecka| 

Wypłukują trójglicerydy z krwi. Tania ochrona przed miażdżycą, udarem

15

Czy wiesz, że stężenie trójglicerydów we krwi świadczy o stanie naszego zdrowia, szczególnie w kontekście ryzyka chorób sercowo-naczyniowych? Oto, jak za pomocą diety zadbać o to, by ich stężenie nie było zbyt wysokie.

Wypłukują trójglicerydy z krwi. Tania ochrona przed miażdżycą, udarem
Pomidory i warzywa liściaste wymiatają trójglicerydy (Licencjodawca, Photographer © Oliver Strewe / Lonely Planet Images)

Dlaczego odpowiedni poziom trójglicerydów jest ważny?

Trójglicerydy są składnikiem lipidowym krwi, który odgrywa kluczową rolę w metabolizmie energetycznym. Nadmierny poziom trójglicerydów jest powiązany z ryzykiem rozwoju miażdżycy, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, udaru mózgu, zawału serca, nadciśnienia tętniczego, rozwojem choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego i uszkodzeniem narządów wewnętrznych.

Podwyższone stężenie trójglicerydów może wynikać z nieprawidłowości w przemianie materii, genetycznych predyspozycji, niewłaściwej diety, braku aktywności fizycznej, a także stanów patologicznych.

Prawidłowe stężenie trójglicerydów

Stężenie trójglicerydów w organizmie można sprawdzić za pomocą badania krwi zwanego lipidogramem. Określi on, czy mamy do czynienia z poziomem optymalnym, granicznym czy wysokim.

  • Poziom optymalny: poniżej 150 mg/dL (1,7 mmol/L)
  • Poziom graniczny: 150–199 mg/dL (1,7–2,2 mmol/L)
  • Poziom wysoki: powyżej 200 mg/dL (powyżej 2,3 mmol/L)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wysoki poziom trójglicerydów

Znaczenie diety w kontroli poziomu trójglicerydów

Odpowiednia dieta odgrywa fundamentalną rolę w regulacji stężenia trójglicerydów w organizmie. Warto więc do swojego jadłospisu włączyć:

  • produkty pełnoziarniste (są bogate w błonnik rozpuszczalny, który przyczynia się do stabilizacji poziomu glukozy we krwi oraz obniżenia stężenia trójglicerydów),
  • zielone warzywa liściaste i pomidory (szpinak, jarmuż i pomidory zawierają antyoksydanty i fitonutrienty, które wspomagają zdrowie sercowo-naczyniowe i wypłukują trójglicerydy z krwi),
  • niektóre owoce (jabłka, gruszki i owoce jagodowe dostarczają błonnika oraz naturalnych cukrów, które wspomagają regulację metabolizmu lipidów),
  • źródła kwasów omega-3 (tłuste ryby morskie, takie jak łosoś czy sardynki, są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów i wspierają zdrowie serca),
  • roślinne źródła białka (strączki oraz nasiona dostarczają białka bez nadmiaru tłuszczów nasyconych),
  • zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek i olej rzepakowy, bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają regulować lipidy we krwi).

Zobacz także: Zdrowotny mocarz. Wymiata trójglicerydy, cukier, tłuszcz

Dieta bogata w wymienione produkty, połączona z regularną aktywnością fizyczną i kontrolą masy ciała, jest istotnym elementem profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić