"Zobacz, owsianka! Cieszy się, że cię widzi". Na początek musimy jednak wyjaśnić: słowo "owsianka" zostało użyte przez twórców filmu "Mulan", aby amerykańskie i europejskie dzieci zrozumiały dowcip. Tak naprawdę congee jest tradycyjnie robiona z ryżu. Jeśli jednak jesteście bardzo przywiązani do płatków owsianych, możecie oczywiście zamienić ryż na płatki owsiane i krócej je gotować.
Przepis na "owsiankę" Mulan. Potrzebne składniki:
- 1 szklanka długoziarnistego ryżu jaśminowego
- 6 szklanek bulionu drobiowego/można zamienić na wodę
- 2,5-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 szczypiorek, posiekany
- 2 jajka
- 3 plastry boczku
- grzyby shiitake (opcjonalnie)
- orzeszki ziemne
- sriracha lub inny pikantny sos
Przepis na "owsiankę" Mulan. Sposób przygotowania:
- Do garnka wsyp ryż, zalej bulionem/wodą, dodaj posiekany imbir i jeden posiekany ząbek czosnku. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny aż ryż osiągnie konsystencję kleiku. W szybkowarze wystarczy 30 minut.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż drobno posiekaną szalotkę, na ostatnią minutę smażenia dodaj drobno posiekany czosnek. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Na tej samej patelni usmaż grzyby shiitake, potem zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni usmaż kolejno bekon i jajka sadzone.
- Do miseczki wlej kleik ryżowy, udekoruj "ustami" z bekonu i "oczami" z jajek sadzonych. Dorzuć dymkę, czosnek, szczypiorek, grzyby shiitake, orzeszki ziemne, dopraw solą, pieprzem i pikantnym sosem.
Zobacz, owsianka! Cieszy się, że cię widzi!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl