Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Jedz codziennie. Stawy będą tak silne, jak nigdy wcześniej

38

Pomimo tego, że oliwki pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego, są w naszym kraju bardzo popularne. Wyróżniają się spośród innych owoców nie tylko charakterystycznym smakiem, ale również niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Dowiedz się, w jakiej formie najlepiej spożywać oliwki i kto powinien sięgać po nie regularnie.

Jedz codziennie. Stawy będą tak silne, jak nigdy wcześniej
Jakie właściwości mają oliwki? (Licencjodawca)

Oliwki są niewielkimi owocami pochodzącymi z drzew oliwnych, które rosną w południowej części Europy. Produkuje się z nich głównie oliwę bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ich odpowiednie proporcje sprawiają, że ten produkt jest powszechnie uważany za najzdrowszy rodzaj tłuszczu, co nie oznacza, że świeże oliwki są mniej wartościowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kiszone oliwki - właściwości zdrowotne

Znajdziemy w nich m.in.: błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, żelazo, miedź, fosfor, potas, kwercetynę, kwas oleanolowy, oleokantal, oleuropeinę oraz hydroksytyrosob. Dzięki zawartości wielu cennych elementów wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwutleniające, detoksykujące, przeciwbakteryjne i antywirusowe.

Regularne spożywanie oliwek usprawnia pracę układu nerwowego, podnosi naszą odporność na sezonowe infekcje, poprawia wygląd i kondycję skóry, wzmacnia serce i wątrobę, oczyszcza organizm z toksycznych substancji i opóźnia pojawienie się schorzeń neurodegeneracyjnych takich jak demencja czy Alzheimer. Poza tym substancje w nich zawarte pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Świeże oliwki to również bogate źródło antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia, redukuje szkodliwy nadmiar wolnych rodników i działają antynowotworowo. Po oliwki powinny sięgać szczególnie osoby borykające się z reumatoidalnym zapaleniem stawów czy artretyzmem, który wywołują dolegliwości bólowe. Ponadto oliwki pobudzają do pracy komórki kościotwórcze wytwarzające szpik kostny, wzmacniają tkankę chrzęstną, przyspieszają perystaltykę jelit, poprawiają trawienie i wspomagają prawidłowe działanie narządu wzroku.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić