Takiego rosołu nie jadłeś. Kolor mówi sam za siebie

7

Szukasz zmiany na niedzielny obiad? Klasyk w nowej odsłonie to rozwiązanie idealne. Znany i lubiany rosół w takiej odsłonie pozwoli do cna wyciągnąć z warzyw ich smak i aromat, szczególnie zimą. Wystarczy, że przed gotowaniem wywaru upieczesz je w piekarniku.

Takiego rosołu nie jadłeś. Kolor mówi sam za siebie
rosół gotowany na pieczonych warzywach (Adobe Stock)

Rosół gotowany na pieczonych warzywach to wspaniały sposób na podbicie smaku popularnej zupy. Tak przygotowany wywar świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie na rodzinnym obiedzie jak i dobra i mocna baza dla innych zup. Upieczone z dodatkiem przypraw warzywa korzeniowe smakują o wiele intensywniej niż te gotowane na surowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Rosół na pieczonych warzywach. Potrzebne składniki:

  • dwie ćwiartki kurczaka,
  • kawałek szpondra,
  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • cały seler korzeniowy,
  • por,
  • 2 cebule,
  • mały kawałek chilli,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz czarny,
  • ziele angielskie,
  • lubczyk,
  • natka pietruszki,
  • liście laurowe.

Rosół z pieczonych warzyw. Sposób przygotowania:

  • Umyj jarzynę, pokrój w słupki warzywa korzeniowe bez obierania. Skrop oliwą i dodaj przyprawy.
  • Mięso oczyść dokładnie i układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez kwadrans. Po tym czasie do mięsa dodaj warzywa, całość oprósz sola i pieprzem i podpiekaj przez kolejny kwadrans.
  • Tak przygotowane mięso i warzywa przełóż do dużego garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do dwóch-trzech godzin, aż zupa nabierze intensywnego brązowawego koloru.
  • Gotowy rosół przecedź przez sito, połącz z makaronem i dodaj świeże zioła.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić