Przepis na ogórkową. Sposób siostry Anastazji

29

Ta zupa ogórkowa smakuje tak samo dobrze, jak wszystkie inne, jest jednak bardziej delikatna i lekkostrawna.

Przepis na ogórkową. Sposób siostry Anastazji
Zdjęcie obrazowe. (YouTube)

Zupa ogórkowa to klasyk polskiej kuchni. Wypada go po prostu znać. Szczególnie jesienią warto ją przygotować ze względu na wartości odżywcze i fakt, że kiszonki pozytywnie wpływają na naszą odporność.

Przepis na zupę ogórkową wg siostry Anastazji. Składniki:

  • pół kg łopatki wieprzowej
  • włoszczyzna
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 8 większych ogórków kiszonych
  • pół szklanki soku po ogórkach
  • szklanka ryżu
  • łyżka masła
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.
  • opcjonalnie: kostka rosołowa do smaku

Przepis na zupę ogórkową. Wykonanie:

  • Mięso umyj, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok 15 min zbierając szumowinę
  • Po tym czasie dodaj do garnka włoszczyznę, opaloną wcześniej cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż mięso stanie się miękkie
  • Ogórki zetrzyj na tarce, podsmaż na maśle do momentu, aż wyparuje z nich woda
  • Gdy wywar się już ugotuje, wyjmij z niego warzywa i mięso
  • Mięso obierz od kości, dodaj do zupy razem z sokiem po ogórkach
  • Ugotuj ryż
  • Przed podaniem zupę podgrzej i dodaj śmietanę
  • Podawaj z ugotowanym ryżem
Zobacz także: Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić